În contextul actual al economiei globale, unde durabilitatea devine un imperativ, România se poziționează ca un jucător cheie în tranziția către un viitor mai ecologic. Într-un interviu pentru Euronews România, Makhtar Diop, directorul general al International Finance Corporation, parte a grupului Băncii Mondiale a subliniat potențialul României de a deveni o soluție pentru restul Europei în ceea ce privește energia regenerabilă.
România, un jucător cheie în tranziția către un viitor mai ecologic
Makhtar Diop, directorul general al International Finance Corporation: "România poate fi o soluție pentru restul Europei. O treime din producția voastră de energie provine din hidrocentrale, apoi aveți energie eoliană offshore, dar și energie solară.”
Diop subliniază că România dispune de o combinație rară de resurse regenerabile, care o poziționează ca un lider potențial în tranziția verde. Cu o treime din energia sa provenind din surse regenerabile, România are oportunitatea unică de a contribui la sustenabilitatea energetică a Europei.
“Foarte puține țări din Europa au această triplă sursă de energie regenerabilă. Deci puteți fi o soluție, pentru că acele resurse există din abundență în țară.” a mai adăugat directorul general al International Finance Corporation.
Cu un cadru adecvat pentru a atrage investiții din sectorul privat, România ar putea să-și elibereze potențialul, să-și rezolve problemele de mediu și să asigure o tranziție verde eficientă.
Makhtar Diop, directorul general al International Finance Corporation: “Este important pentru că astăzi vedem că multe țări ar vrea să facă asta, dar nu au resursele naturale. Noi avem posibilitatea de a le folosi în economia din România.”
Succesul tranziției energetice depinde de capacitatea României de a inova și de a implementa un cadru strategic care să atragă investiții și să promoveze tehnologiile curate, spune oficialul IFC.
Prin urmare, România nu doar că se află la răscrucea tranziției ecologice, dar are și oportunitatea unică de a seta un exemplu pozitiv pentru restul continentului, demonstrând că sustenabilitatea și prosperitatea economică pot merge mână în mână.