Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România lansează un proiect energetic la Marea Neagră pentru a aduce energie verde în UE

Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România au lansat un proiect major de instalare a unei linii electrice pe sub Marea Neagră.

Structura urmărește să aducă mai multă energie regenerabilă în Uniunea Europeană din estul Caucazului.

Aprobat de liderii celor patru țări în 2022, proiectul a luat amploare după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei și a scos în evidență dependența UE de energia rusească, în contextul creșterii bruște a prețurilor.

De atunci, blocul celor 27 de națiuni a încercat să se debaraseze de energia rusească.

Ce țări ar urma să fie conectate prin linia electrică de la Marea Neagră?

Cablul ar urma să lege Azerbaidjanul, care este considerat ca având un potențial substanțial de a produce energie în cadrul parcurilor eoliene din Marea Caspică, de România și Ungaria, membre ale UE, prin Georgia.

Miniștrii guvernamentali din cele patru țări au lansat proiectul comun în cadrul unei reuniuni care a avut loc marți (3 septembrie) în București.

Proiectul este menit să contribuie la consolidarea securității energetice și la scăderea prețurilor la electricitate pentru consumatori.

Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul este de importanță strategică pentru țara sa și pentru UE.

„Dacă vă uitați la harta energetică a Europei din ultimele luni ... vedeți că pe flancul estic, în esență, plătim un preț foarte mare în ultima vreme - și asta pentru că nu există suficientă diversificare”, a declarat Burduja.

Un avantaj pentru energia verde?

Ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, a declarat că exploatarea energiei regenerabile va contribui la abordarea problemelor legate de schimbările climatice.

Linia submarină este importantă pentru securitatea energetică, a spus el, „dar, în același timp, va furniza energie verde ... care este foarte importantă pe agenda comunității internaționale”.

Ministrul adjunct al energiei din Bulgaria s-a alăturat, de asemenea, reuniunii de marți și s-au purtat discuții cu privire la aderarea acestui stat membru UE la proiectul de infrastructură.

Burduja și Shahbazov au declarat că următoarea reuniune privind proiectul va avea loc la o reuniune a ONU privind schimbările climatice, care se va desfășura la sfârșitul acestui an în Azerbaidjan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE