Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre țările europene care au cumpărat cea mai scumpă energie. Explicațiile ministrului Sebastian Burduja

România rămâne în topul țărilor europene cu cea mai scumpă energie cumpărată de pe o zi pe alta la bursă. Țara noastră se situează pe locul al treilea, la egalitate cu Bulgaria, cu un preț de 196 de euro pe megawatt oră.

Mai mult decât noi au plătit Slovenia și Croația, peste 200 de euro pe megawatt oră, iar cea mai ieftină energie a fost achiziționată de Norvegia, doar un euro.

De ce România a cumpărat energie scumpă

„E adevărat, în luna iulie, de exemplu, și în ultimele zile am văzut prețuri destul de mari. Secetă, cel mai secetos an din ultimul deceniu, energie eoliană disponibilă în cantități reduse, deci nu a văzut vântul, fiind foarte cald și, de asemenea, o serie de indisponibilități tehnice, pe de o parte pe linii de interconexiune cu Ungaria, în special. România nu a putut beneficia de importurile de energie mai ieftină din vestul Europei”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Reamintim, energia cumpărată de pe piața zilei următoare nu se regăsește în facturile românilor, care beneficiază încă de schema de plafonare valabilă până în primăvara viitoare. Cantitățile de electricitate cumpărate de pe bursă asigură necesarul companiilor care au nevoie urgentă de energie. De altfel, și ministrul Energiei a recunoscut această situație cu care se confruntă țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE