Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum încearcă românii să țină sub control facturile la curent pe timp de vară, deși folosesc aerul condiționat mai mult ca oricând

Numărul zilelor în care folosim aer conditionat crește semnificativ, de la an la an. În 2023, ne-am răcit casele și birourile 153 de zile, cu opt zile mai mult față de 2022, potrivit Comisiei Europene. Alarmant este că în ultimii patru ani, numărul zilelor în care a fost nevoie de aer condiționat s-a dublat în România, chiar și în condițiile în care prețul curentului electric a explodat în toată regiunea.

Românii au pornit aerul condiționat cinci luni, în 2023

Comisia Europeană: Numărul zilelor cu aer condiționat s-a dublat față de 2020

Mariana Florescu, proprietară: „27,7 grade. Până la ora asta nu am dat drumul la aerul condiționat. Ne-am limitat la cele două ferestre deschise. Pe aceea o închid și tragem draperiile imediat după 12:00-13:00, când ajunge soarele pe partea noastră. Mai rezistăm puțin-puțin și când începe nebunia, dăm drumul la dânsul”.

Doamna Mariana și soțul ei sunt foarte atenți la câtă energie consumă. Notează în fiecare zi câți kilowați s-au scurs pe contor și apelează la mai multe strategii pentru a ține facturile sub control.

Mariana Florescu, proprietară: „1939 de kilowați și azi dimineață, 25.06, 1942, la opt și jumătate. Deci a fost un consum de trei kilowați doar. Nu am stat foarte mult, l-am deschis de vreo trei-patru ori, dar lăsam 10 minute, un sfert de oră”.

Ce măsuri putem lua, potrivit experților

Experții în eficiență energetică spun că sunt două tipuri de măsuri pe care le putem lua pentru a face față facturilor în creștere. În primul rând, putem face investiții care presupun un cost inițial mai mare, dar care produc efecte pe termen lung.

Alexandru Mureșan, cercetător al Universității Tehnice din Cluj-Napoca: „Dacă comparăm un echipament de o clasă energetică superioară, cel mai performant echipament cu un echipament cu o clasă energetică, haideți să zicem de nivel mediu, consumul de energie se poate reduce cu până la 50% în funcție de aceste tehnologii”.

Dacă nu ne permitem o schimbare care presupune bani în plus, putem apela la alte măsuri de eficientizare a consumului de energie electrică pe timp de vară.

Alexandru Mureșan, cercetător al Universității Tehnice din Cluj-Napoca: „Este foarte important să ne folosim de aerisire naturală, adică deschiderea o concomitentă a ferestrelor pentru a crea cei curenți de aer în interiorul locuinței atât dimineața, în special dimineața, dar și seara”.

Aproximativ 60% dintre clădirile din România sunt foarte vechi și nu îndeplinesc standardele moderne de eficiență energetică. Asta se traduce în costuri ridicate de menținere a temperaturii optime și în probleme cu facturile pentru tot mai mulți români.

Potrivit Observatorului Român al Sărăciei Energetice, sărăcia energetică afectează nu doar populația cu venituri mici, ci este un fenomen care a crescut alarmant și în rândul populației cu venituri medii. În 21% dintre gospodării, românii renunță la alte nevoi pentru a avea confort termic în casă, iar numărul lor s-a dublat în 2022 comparativ cu 2021.

Teodora Vasâlca-Cimpoi, expert energie: „Ca politică națională trebuie intervenit asupra zonelor unde există cea mai mare vulnerabilitate. Și zona unu, și zona doi, în care se regăsește Dobrogea, în care se regăsește și Bucureștiul, sunt cele mai fierbinți și aici e clar că avem consumatori mai expuși la valul de căldură. Poate ar trebui cu prioritate în zona asta alocați banii din fonduri europene, de exemplu din PNRR pentru renovare”.

Experții spun că cea mai importantă măsură pe care trebuie să o ia autoritățile pentru a veni cu adevărat în sprijinul consumatorilor este să reabiliteze termic locuințele. Simpla trecere de la o izolație de 10 cm la una de 20 cm reduce cu peste jumătate necesarul de răcire. Pe lângă izolația clădirii, e important să fim atenți și la umbrire.

Ionut Chețe, inginer eficiență energetică: „Există aceste rulouri exterioare, există chiar și perdelele acestea verzi, sunt foarte bune pentru că în timpul verii acestea beneficiază de frunze foarte multe și ne ajută la umbrire, iar iarna, acestea își pierd frunzele și ne ajută să captăm această energie solară cu care putem chiar să aducem anumite aporturi pentru încălzire”.

Potrivit studiilor din domeniu, tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține o temperatură confortabilă în locuințe în perioadele caniculare. Mai exact, o treime dintre gospodăriile sunt dotate cu minimum un aparat de aer condiţionat.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE