Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani pot primi românii care se confruntă cu pene de curent. Ministrul Energiei face apel la calm: „Nu există riscul unui blackout”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face apel la calm. Acesta declară că nu există riscul unei pene de curent generalizate, ci vorbim doar pe probleme punctuale. Între timp, românii care se confruntă cu pene de curent pot primi compensații.

Ministrul Energiei: Nu există riscul unui blackout

Românii care se confruntă cu pene de curent pot primi de la maximum 50 de lei pe lună pentru locul de consum de joasă tensiune până la maximum 300 de lei pe lună pentru înaltă tensiune.

Aceste compensații, atunci când vorbim despre nerespectarea indicatorilor de performanță, se acordă direct de operatorul de distribuție fără să fie nevoie de vreo solicitare. Plata compensației nu înseamnă că românii nu pot cere despăgubiri în continuare în cazul în care au fost și daune ca urmare a penelor de curent. ANRE a stabilit și intervalele în care se poate acționa pentru restabilirea distribuției de curent electric, vorbim de patru ore, în cazul municipiilor reședință de județ, iar termenul poate ajunge până la 72 de ore în cazul în care este vreme nefavorabilă.

După întâlnirea pe care Sebastian Burduja a avut-o miercuri cu producătorii de energie, el a dat asigurări că nu există riscul unei pene de curent generalizate, unui așa numit blackout, însă într-adevăr ne putem confrunta cu pene de curent punctuale. Burduja spunea că experții au acționat prompt, astfel încât să restabilească distribuția de energie în cel mai scurt timp posibil. Burduja mai atrăgea atenția că țara noastră funcționează cu echipamente din anii 1950 și nu este de mirare că ne confruntăm cu astfel de probleme într-o perioadă caniculară. Tot el mai spunea că ar fi bine să încerce și cetățenii, de acasă, fiecare în parte, să reducă consumul de energie, să învețe cum să consume, de fapt. De exemplu, spunea ministrul, ar fi bine să menținem aerul condiționat pe parcursul întregii zile între 24-26 de grade Celsius, nu să alegem să îl pornim doar seara, atunci când ajungem acasă, iar ideal ar fi să nu folosim consumatori mari, precum mașina de spălat, în intervalul 18:00 - 23:00, pentru că acela este vârful de consum. Nu se produce energie, însă se consumă foarte mult. Burduja mai spunea și că ia în considerare să implementeze o schemă, astfel încât românii care învață să consume eficient energie electrică să fie răsplătiți cumva, să plătească mai puțin decât cei care nu țin cont de intervalul când folosesc energia electrică. Astfel de scheme de premiere a consumatorilor există deja în mai multe țări, precum SUA, Australia, Marea Britanie sau Spania.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout sau alte scenarii vehiculate în spațiul public. Nu sunt motive de panică. Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuție au intervenit prompt, reacții corecte din teren. În cazul unor consumatori de tipul spitalelor, vă reamintesc că ei trebuie să aibă aceste generatoare, așa este legea. Acolo unde nu merg, trebuie căutați și pedepsiți cei vinovați. Operatorii de distribuție și ISU sunt la dispoziție să ajute, dar rolul și răspunderea aparțin spitalelor în primul rând și altor consumatori de acest fel”.

Metode de reducere a consumului de energie

Pe fondul consumului ridicat de energie din cauza temperaturilor extreme, autoritățile avertizează asupra posibilelor pene de curent și ne sfătuiesc să reducem consumul.

Zilele acestea caniculare, aparatul de aer condiționat este unul dintre marii consumatori de energie electrică din case. Iată câteva sfaturi utile care vă pot ajuta să faceți economii chiar dacă folosiți aparatul de aer condiționat pentru mai multe ore într-o zi.

Sunt măsuri simple, dar eficiente:

  • Nu spălați rufe sau vase seara. Este recomandat să evitați utilizarea mașinilor de spălat și a altor aparate electrocasnice mari în această perioadă, când consumul de energie este la cote maxime.
  • O altă soluție ar fi să setați aerul condiționat la o temperatură mai mare. Pentru a reduce consumul de energie, termostatele ar trebui setate între 24 și 26 de grade Celsius.
  • De asemenea, este recomandat să folosiți ventilatoare pentru a răci locuința, pentru a nu suprasolicita sistemele de climatizare.
  • Iar specialiștii chiar asta ne recomandă. Să utilizăm surse alternative de răcire. Adică în loc să folosim aerul condiționat în mod constant, să încercăm să răcorim locuința prin metode naturale, cum ar fi ventilarea corespunzătoare și utilizarea jaluzelelor pentru a bloca razele solare.
  • Un alt sfat ar fi să reducem, în orele de vârf, utilizarea aparatelor electrocasnice mari cum ar fi cuptoarele sau uscătoarele de rufe.

Aparatul de aer condiționat, unul dintre marii consumatori de energie electrică din casă

Aparatul de aer condiționat, în special pe timp de vară, este unul dintre marii consumatori de energie electrică din casă. Dacă achiziționați acum unul, trebuie să optați pentru unul cu o clasă energetică mai bună. Deși e mai scump, în timp, costul va fi mai mic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE