Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul s-ar putea încălzi cu apă geotermală. Ministrul Energiei: ”În câțiva ani vom putea beneficia”

Bucureștiul ar putea fi încălzit iarna cu apă geotermală în câțiva ani, a anunțat ministrul Energiei, după ce Elcen a semnat un acord pentru realizarea unui studiu privind extragerea apei calde din subteran. Sebastian Burduja a afirmat că există foraje în nordul Capitalei și că „e păcat” că nu folosim această energie din surse regenerabile. În schimb, primarul general Nicușor Dan a afirmat că luase în calcul dezvoltarea unui astfel de proiect, însă consilierii generali nu au aprobat bugetul.

Electrocentrale București (ELCEN) a semnat marți un memorandum cu SAGE GEOSYSTEMS Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale, se arată într-un comunicat al ELCEN.. Prin acest acord, ELCEN și SAGE au în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de folosire a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

”Este în vedere modernizarea sistemului de termoficare din București și includerea energiei geotermale sub formă de energie regenerabilă, pentru un aer mai curat, pentru facturi mai mici pentru români.

Studiul de fezabilitate se va finaliza cel mai probabil până la sfârșitul anului curent. Este o etapă de rapidă, după, care pe baza acestui studiu, ELCEN va pregăti aplicația pentru fonduri pentru modernizare astfel încât să putem să obținem banii pentru implementarea efectivă a proiectului.

Bucureștiul are energie geotermală în nordul Capitalei, e păcat să nu o folosim. Sunt foraje existente. Există date și cu acest studiu și finanțarea din fondul de modernizare, în câțiva ani de zile vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureștean”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

De asemenea, Claudiu Crețu, director ELCEN, a afirmat că ”energia regenerabilă potrivită pentru București este energia geotermală”.

”Nu se poate încălzi Bucureștiul nici cu energie eoliană, nici cu energie solară. Trebuie să fim foarte realiști. Soluția înseamnă integrarea energiei geotermale, stocare de energie, capacități flexibile și în felul acesta vom putea avea energie cât mai ieftină, cât mai sigură și independență energetică în București.

Vom aplica pentru fondul de modernizare și sperăm ca în următorii trei-patru ani, poate doi, să începem dezvolta un asemenea proiect”, a afirmat directorul ELCEN.

Nicușor Dan, despre folosirea apei geotermale în București: E bine că studiem toate alternativele

La rândul său, primarul general Nicușor Dan a afirmat că ”toate alternativele trebuie să fie studiate”.

”Într-un caz optimist în care este rentabil economic, ar fi noi surse de producție de energie care să compenseze energia pe care o dau CET-urile. E bine că studiem toate alternativele. Trebuie să studiem și componenta geo și pompele de căldură, toate alternativele trebuie să fie studiate. Ca să fim foarte direcți, puteam să facem și noi asta și n-am făcut-o, adică avem un ADI de termie care a spus la un moment dat că vrea să facă niște studii de fundamentare și bugetul nu a trecut de Consiliul General și atunci n-am făcut. E bine că fac alții”, a menționat edilul Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE