Aproape 12.000 de români, dintre care 40% copii, trăiesc în locuințe fără electricitate, potrivit Asociației Energia Inteligentă.
Pentru a eradica această problemă, ar fi nevoie de 12 milioane de euro, potrivit calculelor specialiștilor.
Însă aceste persoane nu își permit costul racordării gospodăriilor la rețeaua electrică, mai ales că două din trei câștigă sub venitul minim.
„Am identificat în momentul de faţă 5.494 de imobile de tip locuinţă care nu au energie electrică. La nivelul judeţelor avem câţiva campioni, din păcate: Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Suceava. Sunt judeţele în care, conform rapoartelor consiliilor judeţene, avem aceste elemente puternice legate de lipsa energiei electrice în locuinţe. Dar ne-am concentrat şi pe acele locuinţe care sunt locuite permanent.
Am luat o dată fondul de locuinţe fără energie electrică, am luat fondul de locuinţe în care oamenii stau din când în când, adică în general pe timpul verii, atunci când îşi duc animalele în anumite zone şi locuiesc din mai până octombrie fără energie electrică, şi am luat şi acele locuinţe în care oamenii stau permanent. 3.646 de locuinţe sunt în permanenţă locuite şi în care practic oamenii nu au energie electrică. Din punct de vedere al judeţelor, Covasna se găseşte pe primul loc. Dacă raportat la imobile, Satu Mare era pe primul loc, în Covasna încă oamenii se îndârjesc să stea. În Satu Mare oamenii au plecat pur simplu, sau au murit, sau au părăsit locuinţele”, a explicat Chisăliţă.
Majoritatea locuințelor nu au cadastru și nici căi de acces, ceea ce face dificilă rezolvarea instituțională.
Singura soluție: programele de responsabilitate socială finanțate privat, care să permită electrificarea caselor din zone greu accesibile.