Exportăm energie la prețuri mici, dar plătim facturi mari. Cotațiile de pe piața liberă sunt mult sub nivelul de anul trecut, însă la consumatorul final nu se simte, pentru că Guvernul a decis să mențină schema de plafonare a prețurilor pentru gaze și electricitate până la finalul lunii martie anul viitor.
În aceste condiții, românii vor mai avea de așteptat până când vor renegocia contractele cu furnizorii la tarife mai mici. Chiar și ministrul Finanțelor se plânge că plătește prea mult pentru curent electric, deși are doar un bec, un frigider și un televizor.
Factura ministrului Energiei la curent, 199 de lei
”199 de lei am plătit ultima dată, dar nici nu știu de ce a fost o factură destul de mare, având în vedere că nu sunt un mare consumator de energie folosesc un bec, un frigider, un televizor și toate aparatele de consum pe care le am în locuință.”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Energia electrică a fost anul trecut pe locul 10 în topul exporturilor României. Ploile abundente au crescut producția de curent electric a companiei Hidroelectrica.
O producție de electricitate mai mare a venit și din surse eoliene și fotovoltaice. Însă excedentul nu a dus la scăderea prețurilor din facturile românilor. Dimpotrivă, a ajuns să fie vândut în alte țări la cotații mult mai mici, în contextul unei ieftiniri a energiei la nivel global.
Pe piața spot, și România beneficiază de prețuri mai mici pentru energie. De altfel, unele dintre cele mai reduse din regiune.
Italia și Polonia, cea mai scumpă energie electrică
Joi, România a plătit 45 de euro pentru fiecare MegaWatt Oră de energie. Un preț care situează țara noastră la distanță de Italia și Polonia, state cu cea mai scumpă electricitate pe bursă.
Ceea mai redusă cotație a fost afișată în dreptul Spaniei și Portugaliei, cu doar un euro pe Mega Watt Oră. Acest preț este mult mai mic decât cel din schema de plafonare menținută de Guvern până la 1 aprilie anul viitor.
Prin noua ordonanță de urgență, producătorii vor vinde electricitatea la prețul de 400 de lei pe megawatt oră, cu 50 de lei mai puțin față de acum. Iar companiile care extrag gaze le vor vinde cu 120 de lei pe megawatt oră, o reducere de 30 de lei. Noile prețuri se vor aplica chiar de la 1 aprilie 2024.
Aceste scăderi nu se vor vedea însă și în facturi, pentru că rămân în vigoare actualele plafoane, până la 1 aprilie 2025, când expiră schema actuală. După această dată, autoritățile anunță o perioadă de tranziție de un an către liberalizarea pieței de energie. Adică, de la 1 aprilie 2026, vom reveni la contractele negociate cu furnizorii în funcție de cotațiile de la bursa energiei.
Cotațiile energiei pe piața spot
- Italia - 77 euro/MWh
- Polonia - 70 euro/MWh
- Cehia - 53 euro/MWh
- România, Bulgaria - 45 euro/MWh
- Spania, Portugalia - 1 euro/MWh