Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețeaua electrică, afectată de caniculă. Peste 90% dintre liniile de electricitate din România au fost construite înainte de anii '90

Rețeaua energetică din România este suprasolicitată, din cauza caniculei, iar penele de curent sunt tot mai frecvente. Majoritatea liniilor electrice au fost construite înainte de anii '90, iar experții avertizează că țara noastră are nevoie urgentă de modernizări la rețelele de distribuție. În unele cazuri, prosumatorii ajută rețeaua, însă și pentru ei există dificultăți.

Valurile de căldură pun presiune pe rețeaua energetică, nu doar în România, ci în întreaga Europă. Mai multe aparate de aer condiționat înseamnă un consum mai mare de energie. Asta nu ar fi însă o problemă, dacă liniile electrice ar fi noi, spun experții. Majoritatea au fost, însă, construite înainte de anii 90.

Victor Gavrilă, expert în energie: La fiecare apartament erau consumuri foarte mici. Erau un televizor, câteva becuri și un frigider. Însă în anii de după Revoluție cam a devenit o normă să avem cuptoare electrice, plite, aere condiționate, microunde care sunt foarte mari consumatori.

Experții avertizează că țara noastră riscă să se confrunte cu pene majore de curent

Laura Nazăre, reprezentantă Bankwatch: Este necesar să intervenim și asupra rețelelor de transport și de distribuție, pentru că am observat că cel puțin în această perioadă în care temperaturile sunt caniculare, sunt foarte crescute, infrastructura de transport și de distribuție a electricității este suprasolicitată.

De multe ori, prosumatorii vin în ajutorul rețelei. Dan Chiper și-a instalat panouri fotovoltaice pe casă în urmă cu trei ani. De atunci, consumă doar energie verde, iar ce produce în plus, livrează în rețea.

Dan Chiper, prosumator: Plusurile sunt că ai energie, mai ales pe timp de vară, gratis. Partea mai puțin bună este că ceea ce livrez în rețea se va întoarce în timpul iernii undeva la un preț foarte mic, având în vedere că există taxe de transport, există acciză și există și alte costuri suplimentare. M-ar avantaja să am, să spunem, un spațiu de stocare personal, deoarece pe timp de iarnă m-ar ajuta ceea ce stochez ziua să pot consuma noaptea.

Conform datelor oficiale de la Autoritatea Națională de reglementare a Energiei, sunt peste 110.000 de prosumatori în România. În total, aceștia au o capacitate de peste 1.400 de megawați, adică echivalentul celor două unități nucleare de la Cernavodă. Pe care nu au însă unde să o depoziteze.

Laura Nazăre, reprezentantă Bankwatch: Din nefericire, odată cu creșterea acestor capacități de producere a energiei din surse regenerabile, investițiile în soluțiile de stocare sunt practic inexistente, să spun așa, pentru că și programele acestea de finanțare mare parte nu sprijină și astfel de soluții de stocare, ceea ce ar contribui la gestionarea dezechilibrelor din sectorul energetic.

Adrian Băzăvan, Consilier în Ministerul Energiei: Sunt programe prin PNRR și prin fondul pentru modernizare pentru astfel de capacități de stocare. Cadrul legal complet sper să apară foarte, foarte curând și propunerea din partea Ministerului Energiei.

Conform Transelectrica, România ar avea nevoie de o capacitate de stocare de 4.000 de megawați. Adică de 80 de ori mai mare decât ce are acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE