Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul energetic, sub presiunea caniculei. Cum ar putea energia regenerabilă să fie o soluție pentru un eventual blackout

Apar tot mai multe întreruperi de curent din cauza consumului foarte mare de energie electrică provocat de canicula care persistă de mai bine de o săptămână. Specialiștii spun că nu există riscul apariției unei pene de curent generalizate. În același timp, reprezentanții prosumatorilor casnici spun că sistemele de stocare a energiei nu ar fi o soluție viabilă, ci doar pentru parcurile fotovoltaice mari.

O pană majoră de curent, de câteva ore până la câteva zile, nu este probabilă în România, spun specialiștii din industria energetică.

Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO Asociația Producătorilor de Energie Electrică: ”Nu se poate repeta teoretic un eveniment ca-n 1977 e exclus tehnic pt ca echipamentele sunt mult mai performante și izolează rapid orice incident care ar putea duce la întreruperea alimentării cu energie electrică.  Exista și linii de rezervă. Reglementarea spune atunci cand exista întreruperi din culpa operatorului de distribuție atunci când există. Automat operatorul prin intermediul furnizorului, pt ca nu are contract direct cu clientul, îi plătește o despăgubire. În funcție și de durata întreruperii.” 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout sau alte scenarii vehiculate în spațiul public.” 

Stocarea de energie regenerabilă ar fi o soluție pentru crizele care pot apărea în sistemul energetic. Dar nu este o soluție simplă pentru prosumatorii casnici. 

Martin Moise, primvicepreședinte PATRES: ”Stocarea e absolut necesară nu o vom rezolva punând pe umerii prosumatorilor. E necesară la nivel de sistem la dimensiuni foarte mari cu câteva baterii în curtea oamenilor nu vom rezolva această problmă. Ne-am dori ca toate instalațiile viitoare să fie din start concepute cu echipamente de stocare – dar nu retroactiv asta nu va ajuta sistemul. Sistemul va fi ajutat de sisteme mari în interiorul parcurilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie să avem o schimbare în cadrul legislativ, cum tratăm tranzitul energiei prin această baterie.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE