Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, locul patru la prețul energiei în UE. Țara noastră a plătit prețul maxim al energiei pe piața spot

Vineri, țara noastră a cumpărat electricitate cu 108 euro pe megawatt oră, în medie, la fel ca Bulgaria, al patrulea cel mai mare preț spot din Uniunea Europeană, după Italia, Grecia și Polonia. Este o îmbunătățire vizibilă față de începutul săptămânii, cu o scădere de peste 100 de euro, după ce reactorul 1 de la Cernavodă a fost repus joi în funcțiune.

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: ”Sunt mai multe motive, oricum, trebuie să înțelegem că ponderea energiei care este tranzacționată în PZU este destul de mică în consumul final și asta din cauză că majoritatea portofoliului energetic pe care îl are un furnizor constă în contracte pe termen mai lung.”

Cu alte cuvinte, prețurile mari plătite de România pentru electricitatea cumpărată de pe-o zi pe alta nu se regăsesc în facturile consumatorilor. Le suportă însă cumpărătorii care au o nevoie urgentă de a-și acoperi necesarul de consum. Însă, până la urmă, într-o formă sau alta, se traduc în costuri mai mari ale unor produse. Soluții pentru o energie mai ieftină pe termen lung există, însă doar cu investiții în infrastructură.

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: ”Ce am ratat noi în ultimii ani a fost partea de investiții atât în producție de energie, cât și în rețele și asta este foarte important acum. Deci, faptul că noi am avut această politică de plafonare a prețurilor, pe de altă parte, a avut și un efect negativ, și anume faptul că a întârziat încă o dată investițiile care erau necesare atât pe partea de producție, cât și pe partea de rețele de transport și de distribuție.”

Dana Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: ”Noi, de fapt și de drept, trebuie până în 2030 să ne dublăm capacitatea de producție din surse regenerabile, care capacitate trebuie conectată la rețea. Avem câteva obiective concrete asumate vizavi de număr de prosumator, câte stații de încărcare mașini electrice, pompe de căldură, toate acești, toate aceste noi, ca să spunem așa, noi tehnologii, trebuie conectate la rețea și ele, ca să poată funcționa în parametri normali, trebuie să se bucură de o rețea modernizată.”  

Potrivit estimărilor, investițiile necesare rețelei de distribuție și transport ajung la 10 miliarde de euro. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE