TRADIȚII
Festivalul de Obiceiuri și Datini de Anul Nou la Târgu Neamț. Tradiții și veselie pentru 10.000 de spectatori
Anul a început cu tradiții și multă veselie pentru zece mii de oameni, în centrul orașului Târgu Neamț, la festivalul de Obiceiuri și Datini de Anul Nou. Cetele de urători din Neamț, Suceava, Iași și Botoșani i-au încântat pe spectatori.
Tradiții de Crăciun în România și în Europa. Ce obiceiuri se respectă în Ajun și zilele de Crăciun
Crăciunul este una din cele mai așteptate sărbători, atât în România, cât și în Europa și în restul lumii. În tradiția creștină, pe data de 25 decembrie este sărbătorită Nașterea lui Iisus Hristos, iar sărbătoarea este una încărcată cu obiceiuri, unele dintre ele păstrate de sute de ani.
Pachetul de la mama, legătura cu „acasă”. Majoritatea țărilor sudice și estice din Europa trimit pachete celor plecați de acasă
Pachetul de acasă. De multe ori, este cadoul perfect pentru mulți români. Nu trebuie să conțină prea multe. Ceva mâncare făcută de mama e suficientă cât să le amintească celor plecați departe, în lume, că cineva, acasă, e gândul și cu sufletul la ei.
Ce sunt culele oltenești, marea atracție a satelor din Dolj care îi fascinează pe vizitatori
Muzeele din mediul rural și-au aprins luminile și au stat deschise la Noaptea Muzeelor de la Sate. În Dolj, cea mai mare atracție au reprezentat-o culele, fostele locuințe ale boierilor, construite pentru a apăra de invadatori avuția și viața familiilor înstărite.
La 21 de ani, Mihail restaurează singur o casă lipovenească din Chilia Veche. Reportaj dintr-o altfel de lume
Există tineri care știu foarte bine cum e să fii antreprenor. Înainte de orice, îți trebuie un vis. Apoi, ambiție să nu renunți. Și, evident, o sumă de bani pe care să fii dispus să o folosești pentru visul în care crezi.
Cel mai lung Plugușor din țară are 200 de versuri, se recită în 30 de minute și a fost scris pe o hârtie de 12 metri
Pluguşorul bisocenilor din judeţul Buzău este probabil cel mai lung din România, are aproximativ 200 de versuri, a fost scris pe o hârtie în lungime de 12 metri şi este mai lung decât cel scris de Vasile Alecsandri.
Atelierele cu ceramică de Săcel, atracție turistică. Ceramica e specială prin culoarea roșie care rămâne după ardere
Perioada vacanței de iarnă este și un moment potrivit pentru descoperirea poveștilor din lumea rurală. În Maramureș încă se mai lucrează ceramica de Săcel. 12 generații de olari au făcut posibilă păstrarea acestui meșteșug recunoscut internațional.
Cele mai inedite mese de Crăciun din Europa - de la renul murat, la șunca glazurată
Fie că vă gândiți la Crăciun ca la celebrarea nașterii lui Iisus Hristos sau ca la o iterație modernă a solstițiului de iarnă, există un lucru asupra căruia suntem cu toții de acord: Crăciunul este o perioadă de răsfăț.
Povestea pomului de Crăciun. De unde a venit obiceiul împodobirii bradului și care sunt tradițiile în lume
Istoria pomilor de Crăciun are multe rădăcini, de la utilizarea brazilor veșnici în Egiptul antic și la Roma până la tradițiile germane ale pomilor de Crăciun cu lumânări, care au ajuns în America în anii 1800.
FOTOREPORTAJ. Obiceiul Ignatului, transmis din generație în generație
Mergând spre casa bătrânei Toma Floare, mai întâlnesc într-un sat învecinat o familie care sacrifică porcul pe podul de ciment al șanțului din fața casei. Se simte un aer înecăcios și până seara pare că mulți săteni au pârjolit și sacrificat animalul.
Ospăț cu mâncare românească în Moldova. Turiștii au asistat la un obicei vechi: răvășitul oilor
La patru kilometri de Slănic Moldova, în inima munților, turiștii asistă la un obicei vechi: răvășitul oilor. Pentru ei, gospodarii din zona Moldovei au pregătit delicatese ca pastrama, cârnații și brânza de burduf în coajă de brad. Obiceiul marchează sfârșitul de an pastoral.
INTERVIU. Zămuri, supe, zupe și năcreli. Mircea Groza a adunat aproape 200 de rețete de zămuri, în 40 de ani de documentare culinară în satele Transilvaniei
Dacă ajungi în Sălaj și întrebi un om care bate vreo cărare "cine este Mircea Groza?", cu siguranță te așteaptă povești care nu ajung pentru o zi întreagă. Nu de alta, dar 40 de ani de viață i-a dedicat bucătăriei și documentării rețetelor ardelenești.
Ziua Iei Românești. Meșteșugul iei din Țara Făgărașului - tradiția, veche de sute de ani
Deși este tot mai populară în zilelele noastre, puțini mai au în garderobă o ie autentică, țesută manual. În Țara Făgărașului, mai sunt doar zece femei care duc mai departe meșteșugul de a țese iile manual sau la războiul de țesut.
Competiția celor mai gustoși mucenici. Cei mai căutați sunt mucenicii moldovenești, urmați de cei muntenești
Ortodocșii sărbătoresc astăzi Ziua Sfinților 40 de Mucenici. În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele reiau competiția celor două rețete pentru mucenici. La cuptor, ca la Moldova, sau fierți, cum se fac în sud, în Muntenia.