Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preparatul delicios care anunță Paștele în bucătării: rețeta moldovenească a drobului de miel

Unul dintre preparatele specifice sărbătorilor pascale, pe lângă pască și ouă roșii, este drobul de miel. O mâncare tradițională veche, care își are rădăcinile într-o vreme când risipa nu-și avea locul, iar măruntaiele mielului erau transformate într-un fel de mâncare delicios.

Drobul de miel, tradițional de Paște

Oamenii încă mai păstrează rețete vechi, învățate de la cei de dinaintea lor. În preajma Paștelui ne amintim de un preparat mai degrabă cumpărat în zilele noastre decât făcut acasă: drobul de miel. O moștenire culinară care își are începuturile la sat.

Adina Vechiu, gospodină: Pentru asta, am fiert cu condimente organe de miel: inimă, plămâni, ficat. După care, adăugăm, pentru că e primăvară, usturoi verde, ceapă verde, să fie mult mai arătos, mărar proaspăt, piper. Este foarte gustos și se face din lucruri puține și la îndemâna oricui.

Cu un strop de sare pentru gust, compoziția începe să arate așa cum trebuie.

Adina Vechiu, gospodină: O să adăugăm puțin orez pentru că îi dă un plus pufoșenie, ca să-i zic așa, ca să nu iasă foarte aspru, ouă și puțină pulpă de miel pentru că iese mult mai gustos și mai moale.

Apoi ingredientele se împrietenesc frumos în mâinile gospodinei și ajung în tavă.

Adina Vechiu, gospodină: Se fac multe rețete, asta e rețetă moldovenească de drob de miel. De la mama mea am învățat. Nu lipseau de pe masa de Paște friptura, drobul de miel.

Îl netezim frumos, îl ungem din belșug cu ou, capătă o culoare frumoasă și mielul merge foarte bine cu semințele de susan.

Nici n-am apucat bine să ne odihnim după atâta trudă, că și-a făcut treaba cuptorul. Dar nu scoatem numai minunăția de drob din el. Pe farfurie mai punem și... cighir.

Adina Vechiu, gospodină: În afară de drob, la noi în Moldova, din umplutura care se face pentru drob, cu prapurul care este la miel facem un fel de pârjoluțe, cighir se numesc la noi, care sunt la fel de delicioase doar că acestea trebuiesc prăjite.

Sunt rețete moștenite din familie care îi adună pe toți cei dragi în jurul mesei de Paște. Mâncarea nu e doar mâncare la români, e prilej de bucurie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE