Dezbatere în lumea muzicii populare, după ce muzicianul Grigore Leșe a afirmat că melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar.
Grigore Leșe a făcut această afirmație la un post de televiune, la o zi după Ziua Națională a României. El a criticat falsul patriorism.
Grigore Leșe: ”Interpreții români o cântă pentru că nu au știință, pentru că sunt oportuniști”.
Florin Iordan a explicat, la Euronews România, că este dificil să faci o atestare sigură a originii unei piese populare, dar există unele indicii de care poți ține cont.
Florin Iordan, etnomuzicolog, Muzeul Național al Țăranului Român: ”De cele mai multe ori, un astfel de lucru nu este ușor de depistat, poți să observi o circulație a unei melodii în mai multe spații sau uneori poți să ai o atestare sigură a unei melodii, să știi momentul în care ea a fost compusă și publicată. Pe urmă, să îi vezi traiectoria și răspândirea în alte spații culturale.
Afirmația lui Grigore Leșe este justă. Acea particularitate a unor piese maghiare, saltul la cvintă, este adevărată și poate fi un indiciu că avem de-a face cu un împrumut din folclorul maghiar”.
Cea mai cunoscută interpretare pentru ”Așa-i românul” aparține lui Nicolae Furdui Iancu.