Anul a început cu tradiții și multă veselie pentru zece mii de oameni, în centrul orașului Târgu Neamț, la festivalul de Obiceiuri și Datini de Anul Nou. Cetele de urători din Neamț, Suceava, Iași și Botoșani i-au încântat pe spectatori.
Peste 20 de cete și ansambluri folclorice din Neamț, Suceava, Botoșani și Iași au urcat pe scenă pentru a-i ura pe cei aproximativ zece mii de spectatori. Urătorii costumați în căiuți, capre sau urși au fost fotografiați și admirați minute în șir.
Sofia, membră a Ansamblului Răzeșii Cracăului Năvala Urșilor, Neamț: „Mă face bucuroasă pentru că este o tradiție veche și mă bucur că putem să o ținem în continuare după nu știu câte secole.”
Ioan Ignat, coordonator ceată: „Capul de cerb are 80 de ani. E din 1943. Bunicul meu s-a dus la un meșter. Coarnele sunt naturale, blana e de ren naturală și satul Zbereni are 401 ani atestare documentară.”
Tradițiile și obiceiurile aduc o mare bucurie spectatorilor, dar și urătorilor.
Bogdan Iordache, urs din Ansamblul Năvala Urșilor, comuna Girov, jud. Neamț: „La mine e al patrulea an consecutiv și nici nu voi renunța cât de curând pentru că e frumos și ne place ceea ce facem.”
Ioana, membră a Ansamblului Cununița Moldovei, Costuleni: „Anul l-am început foarte bine, mai ales cu acest spectacol. Mai ales că publicul e cel mai mare din viața mea .”
Ana Maria, spectator: „Venim în fiecare an pentru că suntem de aici din zonă, și ne place să păstrăm tradițiile. De aia și copiii îi învățăm la fel. Urătorii au rolul de a ne ura de bine în Noul An și atunci am venit sa ne încărcăm cu energie pozitivă pentru Noul An.”
Gheorghiță Ciocârlan, coordonator Ansamblu folcloric "Străjerii", Dolheștii Mici, Suceava: „Suntem veniți aici cu Ansamblul Străjerii, Dolheștii Mici și aducem în fața dumneavoastră cele mai frumoase obiceiuri păstrate din moși strămoși ca pe ceva sfânt.”
Pentru locuitorii orașului Târgu Neamț, festivalul este o mândrie.
Cristina Cozma, inspector superior, primăria Târgu Neamț: „Acest festival era o paradă a obiceiurilor și tradițiilor de an nou încă înainte de '89, când toate formațiile, după ce terminau cu sărbătorile de iarnă veneau aici, la Târgu Neamț să-și facă fotografia de început de an și așa a devenit un obicei.”
Anul acesta, Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de An Nou a ajuns la cea de-a 12-a ediție.