Aproximativ un million opt sute de mii de români care poartă nume de floare își serbează astăzi ziua numelui. Și tot în Duminica Floriilor, tradiția spune că este bine să ducem acasă ramuri de salcie sfințite la biserică. Salcia este importantă pentru creștini pentru că povestea acesteia datează din vremea lui Isus Hristos.
Tradiția salciei din Duminica Floriilor
Sărbătoarea Floriilor este una a renașterii naturii și a bucuriei. Este momentul care precede cea mai importantă săptămână din calendarul creștin: Săptămâna Patimilor.
În această zi, preoții sfințesc ramurile de salcie aduse de credincioși la biserică. Acestea amintesc de ramurile de măslin și finic cu care a fost întâmpinat de mulțime Isus Hristos, la intrarea Sa în Ierusalim.
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews Euronews: „Potrivit tradiției, crenguțele de salcie sunt sfințite, apoi aduse acasă și puse lângă o icoană sau la intrarea în casă, pentru bunăstare și sănătatea familiei. Uneori, sunt puse lângă un pom fructifer, desigur, pentru roade bogate tot anul”.
Adrian Enache, preot Mănăstirea Argeșului: „Salcia este cea care înfrunzește, cea care înverzește cel mai devreme și, iată, este o reînviere, o revenire la viață și, în același timp, prin natura ei, este cea care se pleacă și putem spune că este plecăciunea smerită a noastră, a creștinilor, față de Mântuitorul Isus Hristos”.
În tradiția populară, unii bătrâni obișnuiesc să atingă cu ramura de salcie pruncii, pentru a crește mari și sănătoși. Alții o folosesc pentru a se lega în talie și a fi rezistenți întreg anul la muncile câmpului.