ALIMENTE
Ouăle s-au scumpit cel mai mult în România, din toate țările UE, în 2022
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 30% mai mare în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, o creştere uşor peste media europeană fiind înregistrată în România, unde ouăle erau cu 33,7% mai scumpe.
Etichetarea Nutrițională divizează UE. Italia se teme că industria sa alimentară ar putea fi afectată
UE caută o soluţie consensuală de etichetare nutriţională, după ce a respins sistemul Nutri-Score, care s-a lovit de opoziţia mai multor state membre, în frunte cu Italia, care văd în acest sistem o ameninţare la adresa industriei agroalimentare şi gastronomiei.
Arome mai puțin obișnuite: O gelaterie germană oferă înghețată cu gust de greieri
O gelaterie din Germania și-a extins meniul cu o ofertă mai puțin obișnuită: cupe cu aromă de greieri cu greieri maro uscați deasupra. Dulceața neobișnuită este disponibilă la magazinul lui Thomas Micolino din orașul Rottenburg am Neckar din sudul Germaniei.
Alimentele de bază continuă să se scumpească. Românii au nevoie de bugete tot mai mari pentru coșul de cumpărături
Alimentele de bază continuă să se scumpească. În luna ianuarie prețurile sunt chiar și peste 50% mai mari pentru unele produse. Inflația în România este 15,1 % în luna ianuarie, aproape dublă față de aceeași lună a anului 2022. T
Prețul ouălor a crescut cu 35% în România, în ultimul an. Cea mai accelerată scumpire din UE
România a avut cea mai accelerată scumpirie a ouălor din Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene. Potrivit datelor oficiale, acest aliment de bază a fost în topul scumpirilor din România în fiecare lună din ultimul an.
Importurile României au depășit 100 de miliarde, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Țara noastră produce mai puțin decât consumă
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde. Deficitul comercial a crescut în 2022 până la 34 de miliarde de euro, adică aproximativ 12% din Produsul Intern Brut.
Pakistan: Ceapa a devenit o legumă prețioasă, după explozia prețurilor la alimente
Inundațiile puternice și episoadele de secetă severă au compromis recolta de ceapă în Pakistan. Prețurile au explodat, iar cererea este acum acoperită din importuri. Ceapa ocupă un loc special în bucătăria pakistaneză, fiind prezentă în majoritatea bucatelor tradiționale.
Etichetele bio sau eco înșelătoare aduc amenzi de până la 50.000 de lei
Cei care etichetează nejustificat produsele, folosind eco sau bio, riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Din 2021, în România a intrat în vigoare regulamentul european prin care produsele ecologice trebuie să se supună unor reguli stricte iar acum amenzile vor fi și mai mari.
Ungurii trec granița în România și Slovacia pentru carburanți și alimente ieftine
Guvernul de la Budapesta susține că Ungaria se confruntă cu o uriașă rată a inflației de 25% din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, deși în țările vecine, precum România, Slovacia și Croația, prețul combustibilului și al altor produse este mult mai mic.
„Peda fresh corner”, un concept unic în România: Elevii își pot cumpăra mâncare sănătoasă, la prețuri accesibile, chiar din interiorul școlii
Brunch sănătos pentru elevii unui colegiu de stat din Timișoara. Conducerea unității școlare a implementat un program întâlnit des în Occident, prin care copiii își pot cumpăra mâncare sănătoasă, la prețuri accesibile, chiar din interiorul școlii.
Care sunt peștii de apă dulce ce conțin un nivel ridicat de chimicale permanente. Avertismentul cercetătorilor
Bibanul și somnul de apă dulce conțin aceeași cantitate de substanțe chimice permanente, cât este regăsită în apa băută de o persoană în decursul unei întregi luni, au avertizat autorii unui studiu realizat recent.
Greșelile banale și alimentele care ne îngrașă. Medicii nutriționiști ne învață cum să mâncăm corect și sănătos
Obezitatea este o boală complexă, care implică acumularea unei cantități excesive de grăsime corporală. Ea nu este o preocupare cosmetică, ci o problemă gravă de sănătate, care crește riscul apariție altor afecțiuni grave, chiar fatale
Nutriţionist: 80% dintre regimurile de scădere în greutate pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie
În ceea ce priveşte alimentaţia, cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie.
Prețurile alimentelor, la nivel mondial, au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în 2022
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022 și a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor produselor alimentare de bază.
Liver King, influencerul care promova mâncatul de carne crudă, dat în judecată după ce a recunoscut că a luat steroizi
Influencerul ”The Liver King” a promovat pe Internet așa numita dietă ancestrală prin care îi încuraja pe oameni să mănânce carne crudă, precum ficat sau fudulii de taur.
Tone de produse sunt colectate la Banca pentru Alimente și oferite persoanelor aflate în dificultate
Risipa alimentară este o problemă la nivel mondial, iar fenomenul este resimțit și în țara noastră, în condițiile în care aproximativ o treime dintre toate produsele din România ajung, anual, la coşul de gunoi sau sunt irosite.
Pericolul din farfurie, de Sărbători. Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza exceselor alimentare
Așa cum ne-am obișnuit deja, de Sărbători, medicii atrag atenția oamenilor să mănânce cumpătat, chiar dacă masa de Crăciun e foarte tentantă. Chiar și așa, an de an numărul celor care ajung la spital este mai mare decât în zilele obișnuite.