Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită. Ministrul Agriculturii: Nu e penurie, așa cum s-a zis

Guvernul plănuiește să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni. Măsura va fi discutată, joi, în Guvern, dar o decizie va fi luată săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară.

Lista produselor ar putea fi extinsă, iar limitarea adaosului comercial s-ar putea aplica și pentru carnea de miel.

25/01/2024 , 08:12

Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită cu încă trei luni. Lista produselor ar putea fi din nou extinsă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit recent cu reprezentanții industriei pentru a discuta despre prelungirea măsurii până la sfârșitul lunii aprilie.

Conform unor surse, unii dintre retaileri nu și-ar dori o nouă prelungire a plafonării privind adaosul comercial. De la 1 ianuarie 2024, au fost adăugate pe listă alte nouă produse, cum ar fi cozonacul, margarina sau carnea tocată.

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: „Am discutat și de cantități, am discutat pentru că în perioada aceasta nu a fost penurie de alimente, așa cum se spunea în spațiul public, că ar exista posibilitatea să fie penurie de alimente. Am analizat, bineînțeles, și stocurile pe care le dețin retailerii în momentul de față. Pentru că, atunci când dai un act normativ de prelungire sau nu îl mai dai, bineînțeles, sunt niște afaceri care trebuie gestionate corect privind și stocurile pe care dânșii le au în momentul de față”.

Știrea inițială:

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. Carnea de miel ar putea apărea pe listă

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ar putea fi prelungită și după 31 ianuarie, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu. În plus, carnea de miel este posibil să intre pe listă, chiar în preajma sărbătorilor Pascale.

”Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că, să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă”, a precizat Florin Barbu.

Carnea de miel ar putea apărea pe lista alimentelor plafonate

Întrebat dacă mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus, având în vedere Sărbătorile Pascale, şeful MADR a transmis că va decide acest lucru, numai după ce va avea un dialog cu retailerii şi procesatorii, însă a recunoscut că este o propunere bună, transmite Agerpres.

”Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. Deci lucrurile sunt foarte clare şi aşa cum v-am spus şi în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul. (...) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a subliniat Barbu.

Discuţiile cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază trebuiau sa aibă loc luni, după întâlnirea cu asociaţiile din sectorul vegetal, însă prelungirea negocierilor au determinat amânarea acestora pentru miercuri dimineaţa.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE