Cel mai recent raport Eurostat indică o creștere accentuată a prețurilor în România care ne-a plasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană. Dar în ceea ce privește veniturile, în țara noastră salariul minim brut este semnificativ mai mic decât în alte state europene. De exemplu, este de trei ori mai mic decât în Germania sau decât în Marea Britanie. Cu toate acestea, prețurile la unele produse de bază sunt egale sau chiar mai mari în România comparativ cu cele din aceste state.
Trebuie menționat că am comparat doar câteva produse de bază și câteva produse considerate neesențiale. Am făcut aceste comparații în magazine care aparțin aceluiași lanț de supermaketuri și am ales produsele sub marcă proprie, pentru a fi cât mai exacți. Să vedem care sunt diferențele.
O cutie de lapte la un litru de 1,5% grăsime, costă 7,49 lei în România. Mai scump cu aproape 3 lei față de același tip de lapte din Germania. Asta în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este substanțial mai mică decât cea a germanilor și a englezilor, dacă nu uităm la salariul minim brut.
Pachet de unt în România, mai scump decât în Germania
La fel se întâmplă și când vorbim despre unt. În România costă aproape 14 lei un pachet de unt de 82% grăsime. Dublu față de Germania și mai scump și decât cel din Marea Britanie.
Dacă nu dorim un sendviș doar cu unt, ar mai trebui adăugat și un alt produs. Ne-am uitat, așadar, și la prețurile pentru șuncă, de exemplu.
În România, cumpărătorul plătește cu trei lei mai mult decât un britanic și cu patru lei mai mult decât dacă ar lua același produs de pe un raft din Germania.
Ceapa vândută în România, mai ieftină decât Germania și Marea Britanie
Nici când vorbim despre brânza feta, românii nu plătesc mai puțin. 200 de grame de brânză costă aproape 12 lei.
Un kilogram de ceapă costă 3,50 de lei în România. Este, de altfel, singurul produs alimentar, dintre cele comparate de noi, mai ieftin decât în Germania și Marea Britanie.
Dacă vrem să cumpărăm un avocado, pentru acesta plătim mai mult decât o fac germanii sau englezii. Un avocado costă la noi 4 lei și 50 de bani.
Ne-am mai uitat și la detergentul pentru vase. Acesta este mai ieftin în România decât în celelalte state, dar nu de trei ori mai ieftin, la fel ca raportul între venituri. Costă aproximativ 13 lei față de aproape 15 lei în Germania și puțin peste 17 lei în Marea Britanie.
Și nucile pecan sunt mai scumpe în România.
Pentru un pachet de 200 de grame cumpărătorul plătește peste 19 lei.
Româncă stabilită în Marea Britanie: Englezii urmăresc mai degrabă reducerile. Acum a mai scăzut calitatea vieții
Euronews România a discutat și cu o româncă stabilită în Marea Britanie. Raluca Anghelina s-a mutat acum șapte ani în Leeds și spune că și acolo se resimt efectele creșterii prețurilor în ceea ce privește alimentele.
Femeia a povestit pentru Euronews România că englezii nu sunt neapărat atenți la ceea ce mănâncă și urmăresc mai degrabă reducerile.
”Și aici au crescut preturile foarte mult în ultimii doi ani. Chiar discutam cu soțul meu ieri că practic cheltuielile noastre s-au dublat față de acum doi ani.
De exemplu, când m-am mutat eu aici în 2016, cineva cu un salariu minim pe economie își permitea să închierieze o casă, să aibă o mașină (...) cu toate astea, își permiteau să plece măcar o zi pe săptămână undeva. Calitatea vieții lor clar era superioară. Acum a mai scăzut calitatea vieții
Cred că la ei se pune mai puțin accent pe această mâncare bună. Depinde și de nivelul de trai. Noi preferăm să dam mai mult și să cumpărăm lapte românesc.
În mod normal, englezul de rând nu are o chestie de asta cu mâncarea. Ei sunt atenți, spre exemplu, în fiecare zi la ora 12, produsele care expiră repede se ieftinesc cu 70 la sută și atunci este buluc.
Știu familii de britanici care își fac un meniu, pe caiet pentru doi copii și doi adulți și se incadrează undeva între 50 de lire, maximum 100”, a povestit Raluca Anghelina, la Euronews România.