Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Admitere Liceu 2024. Cum ar trebui elevii să-și aleagă liceul: „Să lăsăm prejudecata că la uman merg doar fetele”

Rezultate inițiale mai slabe ca în anii precedenți la Evaluarea Națională. Aproape 40.000 de elevi au luat note sub 5, adică 25,6%, iar ceilalți au luat medii peste 5. Nu putem vorbi de o rată de promovare, fiindcă acest examen nu poate fi picat, însă poate da tonul rezultatelor de la Bacalaureat peste patru ani.

25,6% medii sub 5 la Evaluarea Națională 2024: cele mai slabe rezultate din ultimii ani

În total, peste 113.700 de elevi au luat cel puțin media 5 la Evaluarea Națională de anul acesta și peste 39.000 au luat sub 5. Procentul este în scădere față de anii trecuți. În 2023, rata mediilor peste 5 era de 76,2%.

Ligia Deca, ministra Educației: „Între copiii care au obținut medii între 5 și 10, cel mai mare procent se situează în intervalul de medii 7 și 8,99, puțin peste 33% dintre copii s-au situat în acest interval de medie”.

Anul acesta, la ambele probe, subiectele au ajuns în spațiul public în timpul examenului.

Ligia Deca, ministra Educației: „Sancțiunile pentru candidații prinși în această ipostază sunt eliminarea din examen și neparticiparea la următoarele sesiuni. Pentru adulții, pentru cei care se află în comisii și care divulgă într-un fel sau altul, se deschid dosare penale. Cei care au încălcat regula, care este anunțată tuturor, și care au încercat să facă publice subiectele din diferite motive numai de ei știute, vor fi sancționați cu toată rigoarea legii”.

Rezultatele finale după rezolvarea contestațiilor se vor comunica în data de 9 iulie.

Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: „Miza acestui examen este acea ierarhizare la nivel național care se va face după ce vor fi publicate și rezultatele finale, în urma rezolvării contestațiilor. În baza acestei ierarhii, elevii vor putea să-și completeze fișa de admitere la liceu și vor fi repartizați computerizat”.

Cum ar trebui elevii să-și aleagă liceul: „Să lăsăm prejudecata de genul că la uman merg doar fetele”

Profesorii și psihologii școlari au câteva sfaturi pentru părinți și elevi pentru când vor alege liceul.

Diana Ioaneș, psiholog școlar: „Există anumite prejudecăți și anume că realul oferă multe perspective în viață. Transferurile dinspre real spre uman sunt foarte numeroase. De multe ori, elevii aleg licee cu medii mai mici decât cele la care au intrat inițial pentru a putea beneficia de un transfer spre uman. Ne arată că cei de la real nu aleg bine. Ponderea elevilor de la uman, din clasele de uman, care au ales bine, e mult mai mare decât elevii care au ales real. Când îi întreb pe elevii mei în clasele a XI-a, a XII-a dacă ar repeta alegerea și dacă ar bifa tot realul, mate-info sau științele naturii, răspunsul în 30-40% dintre cazuri este nu”.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „Sfatul meu este unul singur: să ia o decizie foarte asumată. Să lăsăm prejudecățile de genul: La uman merg fetele, la uman merg cei care nu sunt buni la matematică, la real merg cei cărora nu le place să citească. Completați și recompletați, gândiți-vă bine. În ziua în care sunteți programați, părinți și copii, să aveți foarte clar în mână și doar să copiați pe foaie ordinea corectă a opțiunilor. Sfatul meu este că dacă copilul are anul acesta media 9,21, coborâți până la un liceu unde anul trecut s-a intrat cu 8,21”.

Completarea opțiunilor în fișa de înscriere la liceu se va putea face în perioada 11-22 iulie, iar repartizarea se va face în data de 24 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE