În ciuda scăderii inflației, populația face față din ce în ce mai greu cheltuielilor zilnice. O spune statistica oficială, din care reiese că în toamna anului trecut, românii au redus drastic sumele alocate Educației, chiar cu peste 50%.
Au cheltuit, în schimb, mai mulți bani pentru transport: bilete de tren, abonamente și carburanți, dar și pentru recreere. În tot acest timp, veniturile abia au crescut cu aproximativ 5%.
Evoluția venitului mediu în România
Să vedem în primul rând câți bani au avut la dispoziție românii în perioada iulie - septembrie anul trecut, pentru care există cele mai recente date. Statistica a calculat un venit total de aproximativ 7.300 de lei pe lună, în medie, pentru o familie, și în jur de 2.900 de lei pentru o persoană. Față de vară, sumele au crescut cu puțin peste 5%.
Cu cât au crescut veniturile
Această majorare a salariilor nu a adus prea multă bunăstare în bugete. Calculat pentru o familie, înseamnă mai puțin de 400 de lei pe lună, iar pentru o singură persoană, un plus de 147 de lei, bani care însă nu au acoperit cheltuielile în creștere. Așa că singura soluție a fost renunțarea la anumite bunuri și servicii.
La ce au renunțat românii
În doar trei luni, românii au decis să reducă drastic bugetele dedicate Educației, de la 0,5% din cheltuielile de consum la 0,2%. Ca să vă faceți o idee despre sume: scăderea este de la 18 lei pe lună la 7 lei pe lună. Atenție: pe familie. Surprinzător, și capitolul mâncare a avut de suferit. Iată cum au evoluat cheltuielile de consum pentru produse alimentare: au scăzut de la aproximativ 37% la 33%.
Cheltuieli în bugetul unei familii
Să vedem și pentru ce fel de produse sau servicii au alocat mai mult românii în trimestrul al treilea, deci perioada de vacanță: transport, recreere, sport și cultură. Un singur lucru a rămas nechimbat: îngrijirea personală, cu aceeași pondere, de 5,6% din cheltuielile de consum.