Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hărțuirea sexuală în universități, tratată vag în legislație. E menționată într-un singur paragraf, unde scrie doar că „e interzisă”

Hărțuirea sexuală este tratată vag din punct de vedere legislativ. În documentul-cadru de etică și deontologie universitară care stă la baza tuturor codurilor etice din universități, hărțuirea este menționată într-un singur paragraf unde scrie doar că aceasta este interzisă. În rest, legislația care reglementează sesizările este de acum 22 de ani, practic mai veche decât primul cod de etică și deontologie din mediul universitar românesc.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a solicitat, luni, Comisiei de Etică a instituţiei, o analiză „urgentă şi detaliată” a cazului profesorului Alfred Bulai, acuzat că ar fi hărțuit sexual mai multe studente. În paralel, Poliția Capitalei a deschis un dosar penal, care vizează infracțiunea de folosire a funcției în scop sexual.

Labirintul legislativ din spatele codurilor de etică universitare. Ele au la bază o OUG de acum 22 de ani

În codul-cadru de etică universitară, aprobat în aprilie 2024 după noua lege a învățământului universitar scrie că normele de etică le interzic membrilor comunităţii academice hărțuirea de orice fel.

Codul-cadru de etică universitară

Art. 18 g) interzicerea oricărei forme de exploatare, hărţuire de orice fel sau discriminare pe motive politice, de rasă, religie, sex, orientare sexuală, origine naţională, statut marital, handicap şi/sau condiţie medicală, vârstă, cetăţenie sau alte motive arbitrare sau personale;

Sursă: Ministerul Educației

Doar că în Hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat acest cod de etică scrie că nu se pot face sesizări anonime, doar semnate și asumate.

Raportarea cazurilor de hărțuire sexuală în universități

Sesizarea se face în scris sau online și se înregistrează la registratura instituției de învățământ.

Articolul 10  – (1) Pentru a fi admisibile, sesizările prevăzute la art. 9 trebuie să conțină în mod cumulativ următoarele:

a)  semnătura persoanei  care formulează sesizarea;

b)  datele de identificare a persoanei  care formulează sesizarea: numele și prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice, adresa acesteia, precum și, după caz, adresa de corespondență, care poate fi și o adresă de poștă electronică;

(2)  Sesizările care nu îndeplinesc criteriile de admisibilitate prevăzute la alin. (1) sunt respinse  ca inadmisibile de către comisiile de etică universitară.

Sursă: HG 305/4 aprilie 2024

Această Hotărâre de Guvern a fost redactată în baza unei Ordonanțe de Urgență din 2002, în care scria că petițiile anonime nu se iau în considerare și se clasează.

OUG care reglementează soluționarea petițiilor

Art 7. Petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit prezentei ordonanțe.

Sursă: OG 27/2002

Pentru a rezolva această problemă, Guvernul Ciolacu va trebui să aprobe acum o nouă OUG prin care să permită reclamațiile anonime, apoi să fie modificat codul-cadru de etică și, rând pe rând, toate universitățile să specifice în propriile documente că se pot face sesizări anonime în caz de hărțuire sexuală.

În România, potrivit studiilor, unul din trei studenți a fost hărțuit sexual și, în aproape jumătate dintre cazuri, abuzatorul a fost un profesor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE