Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Etica universităților românești, „în etapa de gimnaziu”. Marian Popescu: Managementul universitar evită cunoașterea realității etice

Situații ca cele prin care au trecut victimele lui Alfred Bulai au loc în universitățile românești pentru că țara noastră a aderat foarte târziu la valorile democratice în educație. În prezent, universitățile românești au coduri de etică învechite, fără proceduri clare pentru studenții care caută ajutor, a explicat pentru Euronews România profesorul de etică Marian Popescu, director onorific al Centrului pentru Integritate Academică. 

Universitățile românești au mai puțin de 20 de ani de istorie în ceea ce privește coduri de etică ce tratează hărțuirea sexuală în mediul academic. În Occident, lucrurile au început să se schimbe din 1968, când a avut loc o revoltă a studenților la Paris. 

Marian Popescu, profesor de etică și director onorific al Centrului pentru Integritate Academică: ”2005 este anul în care, în urma unor dispoziții legale, universitățile au început să adere la ideea de cod de etică. Universitățile românești învață încă. Ele sunt acum, din punctul meu de vedere, la nivel de gimnaziu. Codurile de etică sunt o operă de construcție. Eu am participat la revizuirea câtorva, la Universitatea București, la UNATC anul trecut, care la ora asta are un cod chiar bun și care, după evenimente care s-au întâmplat legat de cadre didactice de acolo. Trebuie să fie dublat de un manual de proceduri și aici vine o problemă sensibilă, studenții spun că nu știu cui să se adreseze. Te uiți pe site-ul universității și ești ca în desene animate, îți dai seama că universitatea ți-a devenit străină în momentul acela.” 

Dacă un student face o sesizare, intră apoi într-un proces birocratic. 

Marian Popescu, profesor de etică și director onorific al Centrului pentru Integritate Academică:  ”Se întâmplă aici două lucruri, fie decanatul instituie o comisie de disciplină să vadă ce s-a întâmplat acolo, fie o convoacă pe studentă în fața consiliului profesoral, ceea ce este o eroare pedagogică, nu ai voie să pui pe cineva care se presupune că suferă o traumă să o pui în fața corpului profesoral. S-a întâmplat asta, din păcate, nu ar trebui să se întâmple.” 

Universitățile românești ar putea împrumuta din procedurile marilor universități ale lumii.

Marian Popescu, profesor de etică și director onorific al Centrului pentru Integritate Academică: ”Harvard, din 2015 a lansat trei sondaje în rândul studenților lor privind chestiunile de hărțuire sexuală. Sondajele astea îți arată că este nevoie să iei niște măsuri, universitățile noastre nu fac așa ceva. Managementul universitar evită cunoașterea realității etice și de integritate din propria universitate. Universitățile nu există pentru că sunt profesori, ele există pentru că sunt studenți și atunci trebuie să te gândești la interesele studenților în primul rând.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE