Membrii unei asociații care a început cu organizarea de târguri de carte au văzut nevoile școlii din mediul rural și au hotărât să intervină. Cu ajutorul donațiilor și reușind să convingă autoritățile locale pentru un minim de implicare, în aproape cinci ani de zile, asociația Bookland a renovat peste 80 de școli și grădinițe din mediul rural.
Primul campus școlar profesional dual din mediul rural, construit din donații de către asociația care a renovat peste 80 de școli de la sat
Unde nu face statul, construiesc oamenii. Și unde nu există inițiativă administrativă, schimbarea se naște din comunitate.
„Patru ani și un pic, am reușit în acest interval să facem schimbări în bine în toate județele țării. Chiar putem să spunem că avem o medie de câte două școli pe județ, dar sunt județe care au cinci-șase școli renovate și grădinițe”, a spus Mihaela Petrovan, Fondator Bookland.
Una dintre ultimele școli renovate se află în județul Teleorman, satul Tătărăștii de jos. Câteva sute de elevi învață acolo din mai multe sate din jur. Școala nu fusese renovată niciodată. Primele lucrări au fost începute de preoții din zonă.
„Arăta destul de trist, era veche, nu mai fusese reabilitată din anul 1970 de când a fost construită. Nu aveam încălzire cu centrală și era foarte frig iarna. Cumva, ne obișnuisem cu imaginea, dar era o imagine tristă. Toaleta era în fundul curții, era în exterior ca la toate școlile din mediul rural de pe vremea aceea. Era foarte greu iarna pentru că îngheța apa și nu era sursă de apă. În 2019, cei doi frați preoți din localitatea noastră, frații Danu, prin asociațiile lor, ne-au sprijinit și au construit un grup sanitar interior în școala noastră”, a povestit Penelopa Brătescu, directoarea Școlii Gimnaziale din Tătărăștii de jos.
După ce toaleta a fost mutată în incinta școlii, clădirea în sine încă mai avea nevoie de reparații serioase.
Penelopa Brătescu, directoarea Școlii Gimnaziale din Tătărăștii de jos: „Am aplicat dintr-o întâmplare la proiectul asociației, dar iată că am fost norocoși să fim printre școlile selectate”.
Cel mai mult s-au bucurat copiii.
Elevă: „Arată foarte frumos școala noastră”.
Penelopa Brătescu, directoarea Școlii Gimnaziale din Tătărăștii de jos: „Bineînțeles că toate modificările acestea au îmbunătățit starea de bine a noastră, a tuturor, cadre didactice, elevii, în primul rând. Avem un alt confort, o altă stare când intrăm în clasă. Mediul influențează învățarea și atunci se văd lucrurile acestea și în rezultate”.
Asociația Bookland încearcă acum să facă mai mult decât renovări.
„Am hotărât ca pentru copiii din mediul rural să construim propriile noastre campusuri profesionale, dar în sistem dual, unde, în mediul rural, acești copii de la sat să aibă șanse să învețe o meserie”, a spus Mihaela Petrovan, Fondator Bookland.
Primul campus profesional va fi construit în vara acestui an și dat în folosință gratuit comunității educaționale.
Ce este învățământul dual
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ, potrivit site-ului Ministerului Educației.
Cui se adresează învățământul dual
- Absolvenților clasei a VIII-a, cu vârsta de până la 26 de ani, având o durată a studiilor de cel puțin trei ani.
- Clasele de elevi, pentru o anumită calificare, sunt formate la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică.
- Pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.