Câinii ghizi pentru nevăzători sunt antrenați special timp de cel puțin doi ani înainte să ajungă la beneficiari. În acest răstimp, pentru a se reobișnui cu modul de trai al oamenilor, sunt găzduiți de voluntari care, la rândul lor, participă la antrenamente.
Expert: Câinele-ghid, esențial pentru o persoană nevăzătoare să devină independentă
Edy și Frodo sunt doi câini din rasa Labrador Retriever care se află în perioada de antrenament pentru a deveni ghizi pentru nevăzători. O familie belgiană care locuiește în România îi găzduiește pentru cei aproximativ doi-trei ani cât durează până își obțin certificatul.
Reporter: Câți ani are Edy?
Joris Wauman: „Edy are acum trei ani și a venit la noi când avea doar trei săptămâni”.
Reporter: Și îi place să se ascundă sub masă.
Joris Wauman: „Edy, hai sus, șezi! Bravo, băiat bun, stai”.
Reporter: Cum ați ajuns voluntar?
Joris Wauman: „Am devenit voluntari fiindcă am vrut să avem un cățel, locuim aici în România. Aveam niște prieteni care o țineau în gazdă pe Daisy, mama lui Edy, și ne-au spus că o să aibă pui. Daisy face parte din canisa fundației Light Into Europe și ne-au întrebat dacă vrem să fim o familie-gazdă pentru unul dintre pui și am fost de acord. În prima parte a vieții locuiește acasă cu noi, primește „cei 7 ani de acasă”. Suntem asistați de experții de la Light into Europe pentru că sunt niște reguli de dresaj speciale. În principiu, trebuie să-ți pui tot timpul problema cum ai interacționa cu el dacă nu ai putea vedea. Când a împlinit un an și jumătate, adică la finalul adolescenței unui câine, abia atunci se duce la antrenamentele de la școala pentru câinii-ghizi cu dresori speciali. Se duce acolo zilnic”.
Joris Wauman: „Avem și un al doilea câine-ghid. Frodo, vino aici! Edy este din generația E și Frodo este din generația F, s-a născut la doi ani după Edy”.
Reporter: Cum sunt personalitățile lor?
Joris Wauman: „Sunt superi calmi, super prietenoși, deștepți, învață foarte repede, sunt foarte gentili”.
Primii câini-ghizi din lume au fost antrenați în urmă cu 100 de ani, după Primul Război Mondial.
Stan Platt, fondator Light Into Europe: „Erau mulți soldați care s-au întors din Primul Război Mondial orbiți de la gazele folosite pe front sau de la alte accidente din luptă și unui căpitan i-a venit ideea să dreseze câini pentru a-i ajuta pe acești soldați. Așa că a început să antreneze inițial câini din rasa lupilor germani. Aici, în România, am antrenat 40 de câini în cadrul programului nostru și în prezent avem 27 de câini-ghizi care lucrează”.
Camelia Platt, director executiv Light Into Europe: „Câinele ghid nu este cireașa de pe tort, nu este un lux, este instrumentul esențial pentru o persoană nevăzătoare să devină independentă, autonomă, să facă parte din viața comunității, să-și aleagă drumul în viață așa cum o facem cu toții”.
În România sunt peste 100.000 de persoane nevăzătoare și peste 30.000 de persoane surde care ar avea nevoie să beneficieze de un asemenea prieten de încredere.