Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii români învață meserii noi din pasiune. Mulți vor să devină hairstyliști și să aibă propriul lor salon

Nu mai este mult și elevii vor afla la ce liceu au fost repartizați. Sunt mulți care s-au înscris și la școlile profesionale. Printre cele mai căutate meserii este și cea de hairstylist.

Meserii învățate din pasiune

Reporter: Arată foarte migălos ce ai lucrat aici, ce este?

Ștefan, elev la școala profesională: Este un coc cu extensii și împletituri. Nu este foarte întâlnit, am zis să fac ceva nou, nu prea face lumea asta...

Reporter: Arată ca în anii '60!

Da, am încercat ceva în genul.

Cât de mult îți ia să lucrezi așa ceva?

Depinde de tehnică, dar în jur de o oră, o oră jumate.

Tinerii care învață să devină frizeri sau coafori sunt pasionați de meseria aceasta de mici. Au văzut fie la cineva din familie sau prieteni care practică asta, fie au stat cu mama lor când se ducea la coafor și dintr-o joacă, s-a născut o pasiune.

Reporter: Cum ai descoperit această meserie?

Daria, elevă la școala profesională și olimpică: Și mama mea o practică și cumva a venit un impuls și din partea mamei mele, mi-a plăcut de mică, oricum, să mă joc cu părul, cu păpușile, mereu trebuia să tund o păpușă sau să o coafez.

Robert, elev la școala profesională: Tund de la 13 ani. Mi-am văzut prietenii mai mari că sunt frizeri și au saloane, iar la 13 ani m-am apucat să fac prima tunsoare și în momentul de față lucrez într-un salon, cu experiență de doi ani și foarte multe cursuri.

Și profesorii lor au povești similare.

Gabriel Biță, profesor de hairstyling: Povestea mea începe de când eram foarte mic, undeva în jur de 12 ani. Mama mergea prin coafor, îmi plăcea să merg cu ea. Am rămas atașat de meseria asta încă de la vârsta respectivă. Am terminat un liceu teoretic, profil matematică-informatică, după care am ales să nu merg imediat la facultate, am ales să vin la o școală postliceală”.

Alegerea unei școli profesionale a fost una normală pentru copii.

Daria, elevă la școala profesională și olimpică: Când am ales școala profesională am făcut-o împreună cu mama mai mult, pentru că fiind și ea în același domeniu m-a susținut foarte mult, și împreună cu prietenii, m-am tot sfătuit cu prietenii de școală generală și am ales să mergem cu toții aici.

Reporter: Ce sfat ai avea pentru acei părinți care nu văd valoarea pe care a văzut-o mama ta într-o astfel de școală, cu ce te ajută pe tine să te dezvolți?

Daria, elevă la școala profesională și olimpică: Mai târziu voi avea deja o calificare, o experiență, ceea ce se cere acum și în saloane și la orice loc de muncă, să ai experiență în domeniu.

Reporter: Părinții tăi te-au susținut să urmezi o școală profesională?

Robert, elev la școala profesională: Da, sigur, m-au susținut prima dată și acum investesc singur în mine din munca mea. Prima dată am fost și eu stânjenit să fac o școală profesională, pentru că am crezut că oamenii o să facă mișto de mine, dar după am observat că este mai bine, poți să înveți o meserie care te va ajuta pe viitor și îi sfătuiesc să aibă încredere în ei.

Angajatorii spun că după liceu îi așteaptă și o perioadă importantă de ucenicie la locul de muncă.

Reporter: Ce caută angajatorul la tinerii care termină această specializare?

Liviu Gâciu, hairstylist: Este extrem de importantă partea de ucenicie pe care și noi am făcut-o la rândul nostru. Acolo acumulezi extrem de multă informație despre tot ce se întâmplă în salon, te familiarizezi cu toate lucrurile din salon și abia în timp poți face pasul către scaun, către a deveni coafor.

Alin Jordan, hairstylist: În mod normal se începe de la un salariu minim, așa e normal, după care treptat-treptat, în funcție de experiența pe care o dobândești și cursurile pe care le faci, eu și acum după atâția ani de muncă mă pregătesc în continuare, tot timpul fac seminarii și investesc în educația mea.

Copiii visează ca la un moment dat să-și deschidă și ei propriul salon.

Robert, elev la școala profesională: Am un plan, într-un an sau chiar vara viitoare să-mi deschid propriul meu salon.

Reporter: Ce planuri ai de viitor?

Ștefan, elev la școala profesională: Tot în acest domeniu și Doamne-ajută să îmi deschid propriul salon.

În liceele profesionale unde se studiază această specializare, sunt amenajate saloane unde copiii pot să facă practică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE