Articole scrise de Arina Delcea
Ce vulnerabilități au candidații la alegerile prezidențiale 2024. Analist: „Votul în România, construit pe votul negativ”
De la studiile absolvite, până la activitatea profesională sau valorile în care cred, greu găsești un candidat pentru Cotroceni care să nu fie acoperit de controverse.
Ce studii au candidații la alegerile prezidențiale 2024. Jumătate dintre ei au absolvit facultăți de drept, iar unii își țin CV-urile ascunse
Facultatea de Drept pare a fi punctul comun al candidaților la Cotroceni. Pe lista de prezidențiabili sunt patru politicieni care au terminat Dreptul din totalul de 8 anunțați până acum.
Zeci de aleși au schimbat tabăra în cei patru ani de mandat. Cum arăta Camera Deputaților în 2020 și cum arată acum
Forța Dreptei, REPER și DREPT sunt partide politice care nu au candidat la alegerile parlamentare din 2020 și totuși, acum, la final de legislatură, au reprezentanți în Camera Deputaților.
Undă verde pentru cel mai înalt bloc din România. Nicușor Dan se opune deciziei Consiliului Sector 5 de a ridica blocuri de 35 de etaje
Undă verde de la Primăria Sectorului 5 pentru construirea celui mai înalt ansamblu rezidențial din România. Este vorba despre mai multe blocuri turn, unele dintre ele de 35 de etaje, care ar urma să fie construite pe Șoseaua Progresului din București
Afilierea politică europeană a partidelor românești. SOS România, singura formațiune care nu știe în ce grup va activa
Unii eurodeputați români, aflați la prima experință în Parlamentul European, tot nu știu în ce familie politică vor fi. Asta la o lună de la scrutin. Este vorba despre cei doi reprezentanți ai SOS România.
Elena Lasconi crede că cel mai bine USR și-ar asuma candidaturi pe cont propriu, nu în alianțe
Elena Lasconi este noua președintă a USR. Ea a fost votată de aproape 70 la sută dintre membrii partidului. Acum, Lasconi vrea să fie candidatul formațiunii la Cotroceni, dar decizia finală va fi luată la Congresul de sâmbătă, atunci când se alege și noul Birou Politic Național.
Alianța Dreapta Unită, la un pas de rupere. Candidații la șefia USR nu mai vor continuarea colaborării cu PMP și Forța Dreptei
Alianța Dreapta Unită nu mai există, transmit la unison USR, PMP și Forța Dreptei. Discuțiile sunt, însă, în toi despre cum vor participa formațiunile de dreapta la alegerile prezidențiale și parlamentare.
Analiză. Alegerile europarlamentare, comparație între 2019 și 2024. Alianțele noi din țară au obținut scoruri mai mici anul acesta, cu excepția UDMR
UDMR este singura formațiune care a candidat în aceeași formulă, adică pe cont propriu, atât la alegerile europarlamentare din 2019, cât și la cele din 2024.
Retrospectiva campaniei electorale: șobolani, vaci și cai putere. Momente memorabile ale candidaților la primării
Cu șobolanul în mână, cu vaca la păscut în centrul Bucureștiului, cu lansări muzicale și curse de motocicletă. Cam așa s-a desfășurat luna de campanie electorală pentru alegerile locale de duminică, 9 iunie.
Ce s-a întâmplat în 7 zile de campanie electorală: vaci scoase la păscut în centrul Bucureștiului, copaci plantați, ieșiri pe șantier și multe ironii
Vaci scoase la păscut în centrul capitalei, prezentarea garderobei, plantarea copacilor sau ieșirea pe șantier. Sunt câteva dintre metodele de promovare la care au apelat candidații la primăriile capitalei în prima săptămână de campanie electorală.
Ghid anti-dezinformare pentru alegerile din 2024. Recomandările AEP pentru a combate informațiile fake news
Să verificați domeniul de internet al site-urilor pe care le folosiți, să intrați pe platforme specializate pentru a identifica imaginile sau clipurile false. Și mare atennție și la cum sunt scrise textele în campania electorală. Sunt doar câteva dintre sfaturile Autorității Electorale Permanente.
Candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, tot sub semnul întrebării. Coaliția îl așteaptă pe Marcel Ciolacu în țară, pentru a lua decizia
Cătălin Cîrstoiu să lămurească suspiciunile de incompatibilitate. Este cerința președintelui PSD, pe care i-o transmite public medicului, candidat la Primăria Capitalei din partea PSD-PNL.
Alegerile europarlamentare 2024, în cifre: 16 candidați români pe un loc, 32% femei, 33 de locuri pentru România în PE
Competiție serioasă între politicienii români la alegerile europarlamentare. Sunt 16 pe loc. Înseamnă că veți primi un buletin de vot stufos în 9 iunie, cu sute de candidați.
Ministra Culturii vrea șef nou la Bibilioteca Națională. "Fără legătură" cu disputa dintre interimarul Cioroianu și jurnalista Emilia Șercan
Adrian Cioroianu ar putea rămâne fără funcția de președinte interimar al Bibliotecii Naționale. Ministrul Culturii va organiza concurs pentru ocuparea deplină a poziției.
Condițiile pentru a candida la o funcție publică la alegeri. Vârsta minimă pentru președinte și primar
Visați la o funcție publică? Acum este momentul să vă gândiți serios. E anul în care, la noi în țară, se organizează toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a candida, pe lângă prevederi legale?
Aproape 90% dintre români nu au încredere în Președinție și nici în partide. Cum se raportează cetățenii la instituțiile politice în an electoral
Peste 80% dintre români nu au încredere în președinție, iar aceeași lipsă de încredere este și față de Parlament. Sunt cifrele unui sondaj CURS, cu patru luni înaintea primei runde de alegeri din cele patru din acest an
Securitatea la incendiu, sufocată de legi. Experții spun că regulile sunt interpretabile și aplicate neunitar
Excepțiile, derogările și aplicarea neunitară golesc de conținut legile cu privire la securitatea la incendiu. Este unul din motivele care permit tragedii precum cea de la Hanul Dacilor. Iar dublul standard pare să fie norma când vorbim despre legislația în domeniu.
Prețuri-record în România pentru unele alimente de bază. Cu venituri mai mici, românii plătesc mai mult decât germanii sau britanicii
Ultimul raport Eurostat arată un ritm accentuat de creștere a prețurilor în România, al doilea din Uniunea Europeană. Însă, dacă facem o comparație a veniturilor, salariul minim brut la noi este semnificativ mai mic decât în alte state europene.