Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elena Lasconi crede că cel mai bine USR și-ar asuma candidaturi pe cont propriu, nu în alianțe

Elena Lasconi este noua președintă a USR. A fost votată de aproape 70 la sută dintre membrii partidului. Acum, ea vrea să fie candidata formațiunii la Cotroceni, dar decizia finală va fi luată la Congresul de sâmbătă, atunci când se alege și noul Birou Politic Național. Lasconi își începe activitatea în fruntea USR cu un concediu prelungit, de la funcția de primar al orașului Câmpulung Muscel.

Elena Lasconi, votată șefă a USR de aproape 70% dintre membrii partidului

Votarea pentru alegerea noului președinte a durat două zile și jumătate și toți membrii de partid au avut dreptul de a-și exprima opțiunea. S-a întâmplat pe o platfomă online.

Arina Delcea, jurnalistă Euronews: „Elena Lasconi a obtinut 7701 voturi, ceea ce înseamnă puțin peste 68%. O diferență mare față de restul candidaților. Deputatul Cristian Seidler a convins aproape 2000 de colegi, iar activistul civic din Brașov, Radu Mihai Hossu, aproape 1500. Per total, prezența la vot a fost destul de mică. Sub jumătate din membrii USR au decis să participe la scrutinul intern”.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR: „11.333 de colegi au votat în acest tur din 25.607, cu drept de vot, care au primit link-ul pentru vot. A fost un vot electronic. A durat aproximativ o oră și ceva decriptarea prin serverele sistem providerului pe care îl folosim de ani de zile pentru tipul ăsta de voturi”.

Lasconi vrea să candideze la prezidențiale: Ne punem teniși în picioare și mergem printre români

Prioritatea noului președinte al USR este pregătirea pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Elena Lasconi vrea să fie și candidată la Cotroceni, însă decizia formală va fi luată sâmbătă, la Congres. Ea spune că este deschisă dialogului cu orice forță de dreapta, iar deciziile cu privire la eventuale alianțe vor fi luate doar după consultări cu membrii partidului. Dar noul lider crede că cel mai bine USR și-ar asuma candidaturi pe cont propriu, nu în alianțe.

Elena Lasconi, președintă a USR și primar al orașului Câmpulung: „Părerea mea este că singur... Și trebuie să ne unim acum forțele. Dacă vrem să câștigăm aceste alegeri și eu cred cu toată ființa mea că se va întâmpla acest lucru, atunci ne vom pune fiecare teniși în picioare, cum am eu astăzi, și vom merge printre români”.

Elena Lasconi a anunțat și cum își va împărți responsabilitățile de primar al orașului Câmpulung, funcție pe care a reconfirmat-o în 9 iunie, cu cele de președinte de partid și prezidențiabil.

Elena Lasconi, președintă a USR și primar al orașului Câmpulung: „Eu voi fi la București în toată această perioadă. Deci, îmi voi lua concediu de odihnă pentru că am tot dreptul. De când sunt primar, eu nu mi-am luat concediu decât două zile at când am avut o operație pe coloană și am fost full la primărie. Echipa mea zbârnâie. Pot să deleg unor oameni toate atribuțiile pe care le am”.

Radu Delicote, analist politic: „Elena Lasconi, astăzi, are o misiune împărțită în trei. Să-și recâștige încrederea în partid, în sensul în care dumneaei a mai fost odată candidat la europarlamentare și a ieșit în urma acelui scandal din interiorul familiei cu o serie de probleme de imagine. Doi la mână: să reconvingă o parte din electoratul USR - aici includem Reper, Plus etc, alte partide mai mult sau mai puțin satelit - că dumneaiei este până la urmă o locomotivă de votat. Și trei la mână: să știți că există și o felie de electorat care poate fi convinsă. Fie dezamăgiții actualei coaliții de guvernare, fie poate chiar dezamăgiții partidelor care și-au dorit altceva de la AUR și implicit S.O.S”.

Perdanții scrutinului intern și-au acceptat rapid înfrângerea. Deputatul Cristian Seidler își menține poziția anunțată încă dinainte de afișarea rezultatelor finale.

Cristian Seidler, deputat USR, candidat la președinția USR: „O susțin pe Elena Lasconi pentru funcția de președinte. E nevoie de o despărțire a celor două roluri: candidatul la prezidențiale din partea partidului și președintele partidului, pentru că avem de făcut niște reforme interne într-un timp foarte scurt. În două-trei săptămâni maxim de acum, mă uitam la data calendaristică, ne apucăm de strângeri de semnături pentru alegerile prezidențiale. Elena este, între timp, și primarul municipiului Câmpulung. Îi va lua și asta o parte din timp. Și Elena trebuie să fie în campanie electorală începând de săptămâna viitoare”.

Radu Hossu, activist civic și candidat la președinția USR: „Aștept de la Elena Lasconi să facă schimbările pe care le-a promis și să readucă spiritul USR. Am speranța, asta fiind bazată și pe rezultatele dumneaei de la Câmpulung, unde a demonstrat clar că poate să convingă oamenii. Este un lider de tip inspirațional și am speranța că va reuși să facă lucruruile astea”.

Sâmbătă, în București, are loc și Congresul USR, unde cei aproximativ 600 de delegați vor alege componența noului Birou Politic Național al partidului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE