Lumea nu mai e condusă de Statele Unite ale Americii. Sau nu doar de SUA. Raportul Conferinței de securitate de la München arată că opiniile cetățenilor din cele mai puternice 11 țări sunt împărțite. O treime dintre respondenți cred că și China joacă un rol foarte important. Experții concluzionează că există o tendință către multipolarizare.
Indexul de securitate, studiu care stă la baza discuțiilor din aceste zile de la München, arată că mai mulți actori devin influenți pe plan mondial, dar nu este clar, punctează autorii cercetării, dacă vorbim despre multipolaritatea cunoscută în epocile anterioare. Contează foarte mult modul în care relaționează marile puteri. Pentru că da, sunt mai multe. Iată și datele.
Percepția cetățenilor din 11 state referitoare la cine domină lumea
35% dintre cetățeni au răspuns că Statele Unite și China domină lumea. Mai puțini, dar nu cu mult - 32% - spun că tot America este superputerea și aproximativ un sfert dintre cei chestionați cred că sunt și alte țări care pot avea o influență puternică și independentă asupra afacerilor globale.
Iată și răspunsurile în funcție de țară. Aproape jumătate dintre francezii intervievați cred că SUA și China domină lumea. Procente mai mici, în dreptul cetățenilor din Brazilia sau India. 42% dintre indieni cred că trăim într-o lume dominată de America.
Percepția că SUA și China domină lumea
- Brazilia: 28%
- Canada: 34%
- Franța: 47%
- Marea Britanie: 37%
- India: 23%
- SUA: 26%
Indienii sunt chiar mai încrezători decât americanii înșiși că Statele Unite conduc lumea, iar optimismul cu privire la forța altor state de a influența treburile internaționale este temperat, în jur de 20 de procente. Brazilia: 33% și India: 28%.
Alte state pot avea o influență puternică și independentă
- Brazilia: 33%
- Canada: 22%
- Franța: 21%
- Marea Britanie: 22%
- India: 28%
- SUA: 25%
80% dintre respondenții din cele 11 state identifică Statele Unite, China și Rusia drept mari puteri.
Sunt doar câteva dintre rezultatele indexului care a fost făcut public în raportul de securitate pregătit pentru Conferința din München. Pe internet s-a făcut cercetarea, dar a cuprins 11 mii de persoane, câte o mie din 11 state.
Studiul a fost făcut în perioada 14 – 29 noiembrie anul trecut și are o marjă de eroare de 3,1%. Din 2015 și până în prezent se face un astfel de raport înainte de fiecare conferință de securitate de la München.
Autorii raportului de anul acesta spun că e deja un truism că lumea devine multipolară, dar este discutabilă măsura în care se întâmplă acest lucru și efectele. Pe de o parte, puterea este împărțită către un număr mai mare de actori care au capacitatea de a influența problemele globale. Pe de altă parte, există o polarizare în creștere între și în interiorul multor state, iar asta pune bețe în roate abordărilor comune cu privire la amenințările globale. Experții spun că, dacă suntem optimiști, trebuie să ne uităm la oportunitățile generate de o guvernare globală mai incluzivă și la constrângerile mai mari asupra Washingtonului, care a fost văzut mult timp drept puterea dominantă. În lectură pesimistă, multipolarizarea poate crește riscul de dezordine și conflict și subminează cooperarea eficientă.