Cu două săptămâni înainte de alegeri, campania electorală pentru Primăria București a ajuns în etapa „dezbateri”, dezbateri despre dezbaterile care nu au loc, de fapt. Aspiranții la fotoliul de edil al Capitalei se invită și se refuză în spirală unii pe alții la discuții. Candidații nu se pun de acord în ce fel să se întâlnească. Un adevărat impas, care dă naștere unor momente aparte.
O nouă etapă în campania la locale: la firul ierbii
Dacă în primele șapte zile de campanie electorală, candidații au scos vacile la păscut în centrul Bucureștiului sau au plantat copaci, candidații la Primăria Capitalei nu au reușit să se organizeze pentru o dezbatere nici în a doua săptămână.
O încercare forțată de dezbatere electorală a avut loc pe stradă, în fața sediului filialei PNL București. Candidatul liberal a scos pe trotuar un pupitru pentru el și unul pentru primarul în funcție, care anunțase o conferință de presă în zonă.
Sebastian Burduja: „Domnul Nicușor Dan, din păcate, în absență, trebuie să dea răspunsuri pentru aceste lucruri”.
Nicușor Dan nu și-a ocupat locul. Au venit, în schimb, alți doi aspiranți la funcția de primar al capitalei: Mihai Enache, din partea AUR, și Alexandru Pânișoară, candidat al Partidului Ecologist Român.
Burduja: Domnule Enache...
Enache: Dar ce faceți? Plecați? Nu îl așteptăm?
Burduja: Să-și facă dânsul conferința...
Enache: Au început să apară... candidații...
Burduja: Dar dumneavoastră cum ați apărut, domnul Pănișoară?
Pănișoară: Eu știam că vine Nicușor...
Câteva momente mai târziu și câțiva metri mai departe, pe un alt trotuar, Nicușor Dan, înconjurat de protestatari AUR, explică:
Nicușor Dan: „Suntem într-o confruntare electorală într-un singur tur și atunci contează primii doi clasați. Am încercat să am o dezbatere în momentul în care era evident că locul unu sau doi era Cristian Popescu Piedone, n-a vrut domnia sa. Acum, legat de o dezbatere cu Gabriela Firea, aștept să văd un sondaj pe care l-am făcut, să văd cine este candidatul de pe locul doi: dacă e Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone”.
Cu câteva zile înainte, candidatul PUSL se arăta dezamăgit că nimeni nu a acceptat invitația la dezbaterea organizată de el, tot pe stradă.
Cristian Popescu Piedone: „Am anunțat înainte cu o lună de zile să avem o dezbatere. Nu mă duc în studiouri. Vreau contracandidații mei să vină. N-au vrut. Dacă vreți să-i transmiteți doamnei Firea o întrebare... N-aveți ce să-i transmiteți”.
Candidata PSD, însă, este gata să participe la altă dezbatere electorală despre viitorul Bucureștiului și îi trimite lui Nicușor Dan o scrisoare deschisă.
„Scrisoare deschisă ,
În atenția Primarului General al Capitalei, domnul Nicușor Dan,
...
Vă invit să discutăm direct, într-o dezbatere în fața bucureștenilor, chiar despre aceste valori: despre respectarea legii și despre instituții funcționale”.
Sursa: Facebook / Gabriela Firea
Fără să o deranjeze vreun contracandidat, Gabriela Firea și-a lansat zilele acestea programul pentru administrarea capitalei.
Gabriela Firea: „Toată munca mea e la vedere. Și reprezintă dovada că pot și știu să administrez acest oraș minunat. Candidez la Primăria Capitalei pentru că îmi doresc să continui și să dezvolt toate proiectele din primul mandat”.
Tot despre realizări a vorbit săptămâna aceasta și primarul în funcție. Nicușor Dan și-a făcut raportul de mandat în cadrul unei conferințe care a durat mai bine de o oră.
Nicușor Dan: „Avem în mod evident o îmbunătățire pe termoficare. Avem o îmbunătățire pe transportul public. Avem o stagnare pe trafic, dar lucrul bun că nu am regresat și erau toate perspectivele să o facem”.
Criticile unora dintre contracandidați la adresa lui Nicușor Dan s-au concretizat la... firul ierbii, la propriu.
Mihai Enache: „Ne-am săturat să așteptăm atâta timp după el, după promisiunile neonorate. Am pus mâna la muncă și am plantat 300 de copaci aici, la intersecția Ghencea cu strada Brașov”.
Cristian Popescu Piedone: „Plantăm, plantăm porumb. Plantăm ce or vrea ei. Numai să planteze să redea cetățenilor. 2024, Nicușoare? Hopa! Vine Piedone și te ia cu coasa!”
Candidatul PNL, Sebastian Burduja, mizează pe figuri importante, care îl susțin la Primăria Generală.
Nicolae Noica, Președintele Bibliotecii Academiei Române: „A scos o lucrare. Această lucrare, Planul pentru București”.
Steve Jarding, profesor al Harvard Kennedy School: „Aș spune că lucrul consistent cu Sebastian era faptul că el dorea să creeze o Românie mai bună”.
Nouă bucureșteni se luptă să devină primar general al Bucureștiului. Alegerile au loc duminică, 9 iunie, când sunteți chemați la urne să votați și primarul de sector, consiliul local, consiliul General, dar și lista de europarlamentari.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.