Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diferențe uriașe între sondajele pentru Primăria Capitalei, cu câteva zile înainte de alegerile locale

Apar diferențe uriașe în sondajele de opinie referitoare la primarul Capitalei, cu doar șase zile înainte de alegerile locale. Un studiu IRSOP apărut pe 3 iunie îl plaseză pe Nicușor Dan la o diferență de 20 de procente de următorul clasat, Cristian Popescu Piedone. O altă cercetare apărută cu o zi înainte, pe 2 iunie, arată că actualul primar are cu 15 procente mai puțin, iar a doua în top, la distanță de doar doi la sută, este Gabriela Firea. Oricum, de la finalul lui aprilie, când candidaturile au rămas definitive, și până acum, opiniile bucureștenilor au fost cel puțin fluctuante, conform sondajelor de opinie comandate de partide.

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

Sondaje IRSOP și Avangarde: Nicușor Dan va câștiga un nou mandat. Diferențe mari între procente

Cel mai recent sondaj apărut pe 3 iunie arată că Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei. Și asta detașat. Este cotat cu 43 de procente. Iar Cristian Popescu Piedone, candidat al PUSL, se bucură de susținerea a 23% din bucureșteni. Urmează Gabriela Firea, cu 18 procente. Iar candidatul liberal, Sebastian Burduja va fi votat, conform sondajului IRSOP, de doar 4 la sută din alegători. De punctat este că IRSOP a realizat cercetarea din propria inițiativă și fără susținerea financiară a vreunei formațiuni politice.

Cu o zi înainte, însă, cu totul altele erau cifrele făcute publice de Avangarde, la comanda PSD. Nicușor Dan, tot pe primul loc, dar nu cu 43%, ca în sondajul IRSOP, ci cu 28,6%. Iar la distanță foarte mică este candidata PSD, Gabriela Firea, cu 26,5%. Pe locul 3 în preferințele bucureștenilor urmează Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5, cotat cu 15,2%. Sebastian Burduja, de la PNL, tot pe poziția a 4-a , dar cu 13,8 la sută, nu 4%, ca în cercetarea IRSOP.

Ce au arătat sondajele anterioare comandate de partide

Euronews România a analizat și câteva sondaje făcute de la finalul lui aprilie încoace. Cercetări comandate de partidele politice. Singura certitudine, aparent, ar fi că actualul se menține pe primul loc, dar cifrele diferă. La mijlocul lunii mai, de pildă, un sondaj comandat de PNL, arăta că Nicușor Dan era susținut de 27,6% din alegători.

Dar la începutul lunii mai, o cercetare IPSOS la comanda USR, îl cota cu mult mai mult: 43%. Mai devreme, la finalul lui aprilie, cu puțin timp înainte de campanie, Nicușor Dan era susținut de 31% din bucureșteni, conform unei cercetări Avangarde, la comanda PSD. Dacă tragem linie, vedem că per total, a urcat în sondaje, apoi a scăzut, iar acum crește din nou în intenția de vot. Locul doi a fost ocupat în sondajele de opinie, ba de Cristian Popescu Piedone, ba de Gabriela Firea.

Sondajul făcut de Jarding Global, la comanda liberalilor, la mijlocul lui mai, o plasa pe Gabriela Firea pe locul al doilea, cu 21,7%. Iar Cristian Popescu Piedone era la 17,4%. Înainte de asta, însă, în prima jumătate a lunii mai, în cercetarea IPSOS făcută la comanda celor de la Uniunea Salvați România, candidatul PUSL urma să fie votat de 27,6% dintre bucureșteni, iar pe locul 3 era candidata social-democrată cu 19,1%.

La sfârșitul lui aprilie, când s-au definitivat candidaturile, sondajul PSD, realizat de Avangarde, o plasa pe Gabriela Firea pe locul al doilea, cu 24 de procente, iar pe Cristian Popescu Piedone după ea, fiind cotat cu 4 procente mai puțin.

Candidatul PNL a plecat în cursa electorală cu 15 procente, confom analizelor Avangarde la comanda PSD. La început de campanie electorală, sondajul Ipsos al USR, îl cota cu doar 5,7%, urmând să crească fulminant la sfârșitul lui mai, potrivit cerctării făcute de Jarding Global, la comanda PNL. 23,2% avea atunci.

De ce apar diferențe mari între sondaje

Analiștii politici spun că diferențele dintre sondaje sunt generate în mare parte de modul în care s-a stabilit eșantionul. Sigur și momentul intervievării contează.

Specialiștii de la IRSOP au intervievat telefonic 900 de persoane în perioada 27 -31 mai, cu o marjă de eroare de plus minus 3,3%. Pentru sondajul Avangarde, făcut la comanda PSD, s-au intervievat față în față 1150 de bucureșteni în perioada 29 mai- 2 iunie, iar marja de eroare este de plus minus 2,8 la sută.

Sondajul Jarding Global a fost făcut la comanda PNL și a avut un eșantion de 1189 de oameni cu o marjă de eroare de două procente. Cercetarea făcută de IPSOS, la cererea USR, s-a desfășurat în perioada 8-12 mai și a cules date de la 1200 de persoane.

Iar Avangarde, sondaj făcut la comanda PSD, la finalul lui aprilie are o marjă de eroare de plus minus 2,9 la sută.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE