Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce face Parlamentul României și ce beneficii are un parlamentar

Noii parlamentari ai României vor fi aleși prin vot pe 1 decembrie, când sunt organizate alegerile parlamentare, într-un singur tur. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Este unica autoritate legiuitoare a ţării. Ce înseamnă asta: propune și adoptă legi.

Cum funcționează Parlamentul României

Parlamentarii români sunt aleși de cetățeni pentru un mandat de patru ani. Puterea legislativă este împărțită între Senat și Camera Deputaților, cele două camere care alcătuiesc Parlamentul României.

În România, senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

În principiu, vor fi 465 de parlamentari aleși. Numărul final ar putea fi ușor diferit, ca urmare a stabilirii locurilor asigurate minorităților naționale.

Cele două camere ale Parlamentului României, Senatul și Camera Deputaților, lucrează separat: au conduceri separate, grupuri politice și comisii de specialitate separate. Dar pot să creeze comisii comune și pot organiza și ședințe comune. Ședințele, separate ori comune, sunt publice și sunt transmise on-line. Dar, în mod excepțional, camerele pot hotărî ca unele ședințe să fi secrete.

Senatul este camera superioară a României, în vreme ce Camera Deputaților este camera inferioară.

Ce beneficii au parlamentarii români

Un parlamentar primește 18.720 de lei brut pe lună. Salariul crește dacă vorbim de aleși cu funcții, chestori, secretari, lideri de grup, președinți și vicepreședinți de comisii și poate ajunge până la 23.920 de lei, în cazul președintelui Camerei. 

Deputații și senatorii mai primesc 35.568 de lei pe lună pentru întreținerea biroului din circumscrpție. Din suma aceasta se scad contribuțiile angajaților.

Pentru cazare, deputații care nu locuiesc în capitală sau Ilfov primesc 4.600 de lei pe lună. 1.400 de lei pe lună pleacă din bugetul statului pentru transportul deputaților și senatorilor, iar fiecare zi de plen și comisii este remunerată cu 261 de lei, diurnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE