De la primărie, în Parlament. Câțiva dintre perdanții alegerilor locale au fost recompensați de partidele lor cu un fotoliu călduț de deputat sau senator. În unele cazuri, se creează o situație inedită: un candidat la locale care a pierdut poziția ar putea să se regăsească acum pe lista de Parlament a unuia dintre partidele împotriva căruia a luptat în 9 iunie. Analiștii spun că liderii politici au făcut calcule serioase și au mizat pe forța foștilor primari de a mobiliza electoratul.
Câțiva dintre perdanții alegerilor locale vor figura în oferta partidelor pentru generale
Sucevenii care nu l-au ales pe Gheorghe Flutur pentru al patrulea mandat de președinte al Consiliului Județean mai primesc o șansă: să-l voteze senator pe listele PNL. Oricum, el are experiență și în Camera Superioară a Parlamentului. A mai fost senator în alte două legislaturi.
Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava: A fost votată o listă. Șase nume, la Senat. Gheorghe Flutur pe primul loc. Dorim cât mai multe fonduri pentru Suceava, dorim stabilitate politică, dorim să prezentăm adevărul despre realizările administrației liberale.
Clotilde Armand, care își încheie mandatul la Sectorul 1 al Capitalei, deschide lista USR la Senat. Se pregătește de campanie deja. Le vorbește cetățenilor despre prioritățile ei în Parlament. Radu Mihaiu, de la Sectorul 2, este pe locul al treilea pe lista USR București pentru Camera Deputaților.
Cristina Prună, purtătorul de cuvânt al USR: Atât Clotilde Armand, cât și Radu Mihaiu au demonstrat în ultimii patru ani, în calitate de primari, că pot să facă proiecte bune pentru comunitate. Sunt oameni care au totuși voturi în spate, zeci de mii de voturi în spate, și evident că merită să fie parlamentari.
Încă primar al Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone nu se arată prea supărat că i se termină mandatul. Câtă vreme fiul lui este cel care îi continuă treburile.
Localnic: N-am cuvinte de mulțumire ce ați făcut pentru zona asta a noastră...
Cristian Popescu Piedone: Și pentru tot sectorul, și doar în trei ani. Uitați! Viitorul! El va continua și va fi și mai al naibii.
Tatăl și fiul ar urma să facă schimb de locuri. Vlad Popescu Piedone, deputat acum, va conduce Primăria Sectorului 5, iar Cristian Popescu Piedone a anunțat că va fi senator. Nu e clar dacă PUSL, formațiunea pe care o reprezintă, va candida pe cont propriu la parlamentare sau pe listele PSD, așa cum s-a întâmplat și la alegerile anterioare.
Marcel Ciolacu: Dacă îl accept pe Piedone, să văd dacă accept pe... Haideți să vedem! E o discuție pe care o avem în interiorul partidului.
Perdanții de la locale pot mobiliza alegătorii
Specialiștii spun că partidele au fost obligate să calculeze la sânge șansele de câștig, mai ales că miza anului nu este reprezentată doar de parlamentare, ci, mai ales, de prezidențiale, iar perdanții de la locale pot, totuși, să-i mobilizeze pe alegători.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: Chibzuiți, raționali, oportuniști, liderii de partid au preferat să nu-și întoarcă partidul împotrivă. Pentru activul de partid și pentru simpatizanții partidului se acționează. Este mult mai simplu așa. Asta nu înseamnă că, odată ce alegerile vor fi depășite, în funcție de rezultatul din alegeri, nu vor apare schimbări.
Sociologii spun, însă, că strategia s-ar putea dovedi pierzătoare în cazul românilor care nu s-au hotărât pe cine să voteze.
Vladimir Ionaș, sociolog: Este o obsesie. Anumiți oameni consideră că trebuie să fie lipiți de scaun pentru o funcție, indiferent de care este acel scaun, pentru o perioadă îndelungată. Opresc posibilitatea unui partid sau a altuia la nivel local să atragă din acel mare bazin de nehotărâți, pentru că aceia, în general, așteaptă ceva nou, vor oameni politici noi.
Alegerile parlamentare au loc în 1 decembrie. Data limită pentru înscrierea candidaturilor este 17 octombrie, iar campania electorală începe în 1 noiembrie.