Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alianța Dreapta Unită, la un pas de rupere. Candidații la șefia USR nu mai vor continuarea colaborării cu PMP și Forța Dreptei

Alianța Dreapta Unită nu mai există, transmit la unison USR, PMP și Forța Dreptei. Discuțiile sunt, însă, în toi despre cum vor participa formațiunile de dreapta la alegerile prezidențiale și parlamentare. Favoriții pentru funcția de președinte al USR, care se dispută săptămâna viitoare, învinovățesc Alianța pentru scorul slab obținut în 9 iunie. Și spun că sunt gata să negocieze cu alte partide, ceea ce nu e văzut cu ochi buni de Forța Dreptei și PMP.

Candidații cu cele mai multe șanse să conducă Uniunea Salvați România spun că rezultatele sub așteptări pe care Alianța Dreapta Unită le-a obținut la alegerile locale și europarlamentare sunt un indicator clar că românii nu au agreat colaborarea USR cu PMP și Forța Dreptei.

Elena Lasconi, despre Alianța Dreapta Unită: ”A fost o alianță făcută pe genunchi”

Primărița orașului Câmpulung Muscel, aflată în topul favoriților pentru șefia USR, este deschisă, însă, atât la eventuale racolări, cât și la alte formule de colaborare.

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel: ”A fost o alianță făcută pe genunchi despre care am aflat la televizor. Asta nu trebuie să se mai întâmple.

Eu o să am discuții toate forțele de dreapta. Deja am început să vorbesc cu mulți membri, atât din Reper, cât și din Forța Dreptei , doar că eu nu mai văd ca în acest film să fie domnul Cioloș sau domnul Orban. Încă nu am vorbit cu nimeni din PMP”.

Și Activistul Radu Mihai Hossu, aflat, de asemenea în cursa internă din USR, ar fi deschis la alianțe, dar nu cu PMP și Forța Dreptei.

Radu Mihai Hossu, activist: ”Această alianță nu mai are viață. Cred că ar fi trebuit demult să discutăm cu formațiunile politice care sunt născute din același ADN cu al nostru. Este vorba de REPER și celelalte partide mici, inclusiv POL, născut la Târgu Mureș, Partidul Oamenilor liberi și sunt multe astfel de formațiuni peste tot în România”

Nici deputatul Cristian Seidler nu ar vrea reconstrucția Alianței Dreapta Unită pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

Cristian Seidler, deputat USR: ”Această alianță nu ne-a tras suficient în sus. Cred că votul oamenilor din 9 iunie a spus foarte multe despre această construcție politică”.

Ludovic Orban susține că ADU nu mai există

De cealaltă parte, Ludovic Orban amintește că ADU deja nu mai există din punct de vedere juridic, pentru că a fost o alianță strict electorală. Forța Dreptei, care are în principiu propria propunere de prezidențiabil, speră la reconstrucția unui pol puternic de dreapta, dar nu oricum.

Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: ”USR are proceduri de alegeri interne și nu există niciun fel de dialog. Sigur că am văzut extrem de multe declarații publice în care cu o totală lipsă de fair play și de eleganță față de parteneri, se aruncă vina rezultatelor slabe de la europarlamentare pe parteneri”.

Săptămâna viitoare, conducerea partidului Forța Dreptei decide cum va participa la prezidențiale și parlamentare. La fel fac și cei din Partidul Mișcarea Populară, care caută alternative, în cazul în care USR nu va mai fi deschis.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”PMP ar fi trebuit să aducă primari și aleși locali, dar aceștia au migrat spre partidele sistem. Forța Dreptei nu avea încă aleși locali, deci nu avea cum să ajute.

Alianța Dreapta Unită nu a adus niciun câștig electoral important USR. Nu ar exista niciun fel de justificare pentru ca această alianță să continue”

La alegerile europarlamentare Alianța Dreapta Unită a obținut 8, 71%, sub Alianța pentru Unirea Românilor. Ca urmare a scorului slab, președintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Săptămâna viitoare au loc alegerile interne. 10 candidați s-au înscris, dar numai 6 au respectat toate criteriile și ajung pe buletinul de vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE