Pe ultima sută de metri în lupta pentru Cotroceni, dreapta continuă să încerce să se unească. După ce s-a retras simbolic din cursă, Ludovic Orban îi cere acum lui Nicolae Ciucă să facă același gest, pentru a o susține pe Elena Lasconi.
Liberalii, însă, se așteptau ca ceilalți candidați de dreapta să renunțe la competiția pentru cea mai înaltă funcție în stat. Orice s-ar mai întâmpla este tardiv. Toți cei 14 candidați vor apărea pe buletinele de vot duminică.
Orban îi cere lui Ciucă să se retragă
Președintele Forța Dreptei, care a renunțat la cursa pentru Cotroceni ca să o susțină pe Elena Lasconi, merge mai departe cu demersul pentru unirea dreptei. Îi cere și lui Nicolae Ciucă să se retragă pentru candidata USR. Altfel, susține Ludovic Orban, riscăm un tur doi cu Marcel Ciolacu și George Simion.
Ludovic Orban, deputat Forța Dreptei, candidat la președinție: Ar fi foarte bine ca PNL să-și retragă candidatul și să formeze un tandem. Să-l desemneze pe Ilie Bolojan candidat la prim-ministru și, în aceste alegeri, pe ultima sută de metri, să mergem pe un candidat Lasconi la președinție și Ilie Bolojan la prim-ministru pe care l-am acceptat și noi din partea Forțelor de Dreapta.
Ciucă speră la alte retrageri
Nicolae Ciucă, prezidențiabilul PNL, care în trecut i-a cerut public Elenei Lasconi să renunțe la competiția electorală, speră la alte retrageri. Mai spune că este deschis la discuții, dar admite că e tardiv.
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la președinție: Este un subiect care în momentul de faţă cred că poate fi închis, pentru că indiferent cine se retrage, rămâne pe buletinul de vot. Oamenii au opțiunea lor și atunci, dacă există un astfel de demers, nu poate să însemne nimic altceva decât un semnal pentru unitatea dreptei. Așteptăm să vedem că această disponibilitate se întâmplă și în realitate. Până atunci, ne vedem fiecare de campania noastră.
Liberalul Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, este cel care a pus din nou pe tapet ideea retragerilor în ultima săptămână de campanie electorală. I-a vizat pe Elena Lasconi și pe Mircea Geoană.
Mircea Geoană a refuzat orice idee de retragere
Conducerea liberală renunțase la acest plan cu doar câteva zile înainte de finalizarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Nu însă și Ilie Bolojan, propunerea neoficială a PNL pentru postul de premier post-electoral, cel care, potrivit informațiilor noastre, a decis să preia inițiativa, fără consultarea liderilor de partid și să-l contacteze pe candidatul independent Mircea Geoană, într-o ultimă tentativă de a obține retragere acestuia. Însă, potrivit surselor noastre, Mircea Geoană a refuzat orice idee de retragere din cursa prezidențială, inclusiv potențialul post de premier, pentru că s-a discutat și despre formula de guvernare post-electorală.
Informațiile obținute pe surse de jurnaliștii Euronews au fost confirmate până la urmă și de Ilie Bolojan.
Reacția ironică a lui Ciolacu
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: Am explicat că înainte de a face această propunere, i-am sunat, pentru că este o chestiune de politețe să nu afle lucrurile de la televizor și le-am explicat ceea ce am spus și în public.
Candidatul PSD la Cotroceni reacționează ironic.
Marcel Ciolacu, premierul României, candidatul PSD la președinție: Aia cu Geoană îmi place, candidatul Geoană de dreapta, aia îmi place de mor. După ce ai fost cinci ani președintele PSD-ului și în toate funcțiile propus de PSD, deodată a devenit candidat de dreapta.
Dezvăluiri înainte de alegeri
Și alți candidați susțin că li s-a cerut să renunțe la cursa pentru Cotroceni. Ba chiar fac dezvăluiri mai grave.
Cristian Diaconescu, candidat independent la președinție: Nu pot să vă spun cine mi-a propus. Aceste propuneri au fost însoțite fie de idei privind cuantificarea sprijinului pe care l-aș obține, fie în ceea ce privește amenințarea că ne vom ocupa noi de dumneavoastră.
Oricum orice retragere apărută în acest moment nu mai creează efecte cuantificabile, câtă vreme buletinele de vot sunt deja tipărite.
Cei 14 candidați rămân pe buletinele de vot
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: Acest lucru nu mai influențează desfășurarea votului, astfel încât buletinul de vot va cuprinde și numele competitorului politic. În centralizarea până la Biroul Electoral Central se va păstra această structură, adică inclusiv cu numărul voturilor exprimate în favoarea competitorului care s-a retras.
Analiștii politici, însă, atrag atenția că pot exista consecințe.
Andrei Țăranu, analist politic: S-ar produce o tulburare și o tensiune și mai mare pentru o parte din electoratul ”de dreapta” care, dacă nu află mesajul că s-a retras, vor vota în continuare. Este o situație foarte ciudată.
14 candidați se luptă duminică pentru funcția de președinte al țării în primul tur . Al doilea tur de scrutin va fi în 8 decembrie.