Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce studii au candidații la alegerile prezidențiale 2024. Jumătate dintre ei au absolvit facultăți de drept, iar unii își țin CV-urile ascunse

Facultatea de Drept pare a fi punctul comun al candidaților la Cotroceni. Pe lista de prezidențiabili sunt patru politicieni care au terminat Dreptul din totalul de 8 anunțați până acum.

În rest, vom mai regăsi pe buletinul de vot și un absolvent ASE și un altul care a terminat administrație și afaceri. S-a strecurat recent și un absolvent de teologie în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Marcel Ciolacu (candidat PSD): Licențiat în drept, master la SNSPA

Are premierul Marcel Ciolacu diplomă de Bacalaureat? A fost o întrebare adresată de mulți jurnaliști și, după ce a menținut oo perioadă misterul cu privire la subiect, acum premierul a anunțat că și-a găsit diploma obținută în Buzău la un liceu de filologie.

A avut media 7,03, a spus prim-ministrul într-o postare video pe TikTok. La aproape zece ani de la absolvirea liceului, Marcel Ciolacu a obținut și o diplomă de licență în drept, la o facultate privată din București, iar 17 ani mai târziu a făcut și masteratul la SNSPA.

Nicolae Ciucă (candidat PNL): Doctor în științe militare

În cazul candidatului liberal, Nicolae Ciucă, lucrurile par clare. Președintele Senatului a terminat liceul militar în Craiova, în 1985 și a continuat studiile în domeniu, până când, în 2003, a obținut diploma de doctor în ştiinţe militare, la Universitatea Națională de Apărare din București.

Elena Lasconi (candidat USR): Licențiată la ASE

Candidata USR la Cotroceni, Elena Lasconi, încă primar al orașului Câmpulung, a terminat în 1990 Liceul Pedagogic din Deva, iar 11 ani mai târziu a obținut și o diplomă de licență în managementul turismului și comerțiului, la ASE.

George Simion (candidat AUR): Lucrare de master pe crimele comunismului

George Simion, care va reprezenta Alianța pentru Unirea Românilor, la scrutinul prezidențial, și-a luat licența în Administrație și Afaceri la Universitatea din București. Se întâmpla în 2008, iar doi ani mai târziu, la Iași, a făcut un masterat pe care l-a absolvit cu lucrarea „Crimele Comunismului”.

Mircea Geoană (candidat independent): Doctor în economie mondială

După ce și-a anunțat demisia din funcția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană este așteptat să facă anunțul referitor la candidatura sa la cea mai înaltă funcție în stat. În 1983, a făcut facultatea de mecanică, la Politehnică. Aproape zece ani mai târziu a fost la masterat, în Paris. Și după doar un an, a obținut o nouă diplomă de licență la Facultatea de Drept, în București. În 2005, a devenit doctor în economie mondială la ASE.

Diana Șoșoacă (candidat S.O.S. România) își ține bine ascuns CV-ul

Diana Șoșoacă a anunțat că va candida la Cotroceni sub sigla SOS România. Știm că este avocată. O confirmă și datele baroului București, însă pare să-și țină bine ascuns CV-ul. Nu l-am găsit pe nicărieri, asta deși are funcții de demnitate publică. A fost senator, acum europarlamentar și tot nu și-a făcut publică biografia.

Ana Birchall (candidat independent) a făcut studii în SUA

Fostul ministru al Justiției, fost membru al PSD, Ana Birchall a anunțat că va candida la prezidențiale independent. În 1996 a terminat facultatea de drept, la Universitatea din București. Și-a continuat studiile în domeniu și a făcut masterul și doctoratul la Universitatea Yale, din America.

Cristian Diaconescu (candidat independent): Studii în drept

Studii în drept a făcut și fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu. În 1983, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, iar în anul 2007 a obținut și un doctorat, în cadrul aceleiași facultăți. Și el tot independent vrea să intre în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Cristian Terheș (candidat Partidul Național Conservator Român): Absolvent de teologie

Un anunț recent cu privire la candidatură a venit și din partea europarlamentarului AUR Cristian Terheș, care, după alegerile din 9 iunie, s-a distanțat de formațiunea lui Simion. Știm despre el doar că este preot și a mai studiat și locuit și în Statele Unite, numai că CV-ul lui este de negăsit.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE