Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România riscă să piardă milioane de euro, bani europeni, din cauza numirilor politice. Avertismentul Comisiei Europene

Guvernanții sacrifică milioane de euro, bani europeni, doar ca să-și păstreze apropiații în conducerile marilor companii de stat din energie și transporturi. Surse din Executiv au admis pentru Euronews că România nu a luat toate măsurile asumate prin PNRR. Iar confirmarea este așteptată dintr-o clipă în alta, printr-o nouă scrisoare din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeană susține că nu există proceduri de selecție competitive și transparente la numirile în consiliile de administrație ale multor companii de stat de la noi. Oficialii de la Bruxelles menționează, printre altele, faptul că anunțurile cu privire la scoaterea posturilor la concurs sunt publicate în ziare în locuri mai puțin vizibile; că deja s-a constat că în unele cazuri candidații aveau relații cu membrii comitetului de selecție, ceea ce ridică suspiciuni de conflict de interese și influențe politice.

În plus, spune Comsia Europeană, nu se ține cont de experiența în domeniu și de performanța celor puși să conducă mari companii.

Companiile de stat în care s-ar fi făcut numiri politice

Cele mai multe dintre companii sunt din domeniul Energiei și Transporturilor - Hidroelectrica, Nuclearectrica, CFR, Metrorex, Romgaz., Compet.

Aici poate cel mai grăitor exemplu este de fapt AMEPIP, super compania care conduce toate instituțiile de stat: Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

După ce a apărut prima scrisoare a Comisiei Europene în care eram avertizați și cu privire la numirile de la AMEPIP, Guvernul a trecut la treabă. Președintele și vicepreședintele și-au dat demisia, dar au rămas în funcție, interimari, până când se organizează un nou concurs ce ține cont de criteriile din noua ordonanță corporativă.

Sursele Euronews România susțin că ordonanța va fi actualizată în funcție de noile indicații așteptate de la Comisia Europeană, indicații care sunt așteptate să apară, printr-o scrisoare, zilele acestea.

De asemenea, sursele noastre guvernamentale confirmă că nu există îmbunătățiri semnificative. Ba chiar se așteaptă ca oficialii de la Bruxelles să anunțe oficial blocarea temporară a unor bani din tranșa a treia din Planul Național de Redresare și Reziliență. Am pierde temporar în jur de un miliard de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE