Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Undă verde pentru cel mai înalt bloc din România. Nicușor Dan se opune deciziei Consiliului Sector 5 de a ridica blocuri de 35 de etaje

Undă verde de la Primăria Sectorului 5 pentru construirea celui mai înalt ansamblu rezidențial din România. Este vorba despre mai multe blocuri turn, unele dintre ele de 35 de etaje, care ar urma să fie construite pe Șoseaua Progresului din București. Proiectul a fost adoptat cu scandal în sala de ședințe. Consilierii USR s-au opus. La fel și primarul general Nicușor Dan care a încercat, fără succes, să blocheze construcția. Și bună parte din cetățenii care locuiesc în zonă se plâng. Ei spun că traficul va fi infernal.

Arina Delcea, jurnalistă Euronews România: ”Șoseaua Progresului 48 – 80. Suntem la doar 10 minute de centrul capitalei. Aici, pe 45 de mii de metri pătrați ar urma să se ridice cele cinci blocuri. Două dintre ele, chiar cele de la stradă, ar urma să aibă fiecare câte 35 de etaje”

Ar fi vorba de aproximativ 1.500 de apartamente, care ar găzdui în principiu până la 15 mii de oameni. Asta înseamnă și multe mașini.

Mircea Kivu, sociolog, cetățean al Sectorului 5: ”Sunt un cetățean care locuiește peste drum. Pe Șoseaua Progresului, între orele 8 și 10 dimineața, este jumătate din ea, pe fiecare sens este blocată de mașini care stau la coadă. Imaginați-vă că vor mai apărea cel puțin o mie de mașini în fiecare dimineață pe aceeași stradă”.

Cetățenii din Sectorul 5 se plâng de lipsa spațiului verde

Reprezentanții cetățenilor, care au participat la ședința Consiliului Local al Sectorului 5, atrag atenția că sunt multe alte probleme: spațiul verde insuficient, fapt ascuns în proiect; înălțimea mare a blocurilor care ar crea disconfort, atât celor care vor locui acolo, cât și vecinilor ce nu vor mai avea lumină de la soare; amendamentele venite de la compania de apă, care cere investiții serioase, pentru a putea furniza apă noilor construcții și mai ales pentru a o putea colecta pe cea uzată. Ei mai acuză investitorul și că nu respectă legea întocmai.

Mircea Bălașa, presedintele Asociației Cotroceni: ”Lipsesc avizul de la sănătate publică, avizul de securitate de incendiu, protecție civilă și brigada rutieră. Când am văzut ce se întâmplă acum, mi s-a ridicat părul pe mine. Vă rog, gândiți-vă și la locuitorii care trăiesc deja în zonă, nu numai la taxele și impozitele, care înțeleg că ar fi un aport. Vrem pur și simplu să putem continua să trăim decent în această zonă și în acest oraș”.

Piedone e de acord cu construirea blocurilor de 35 de etaje. ”Pe mine mă interesează taxele și impozitele”

Reprezentanții companiei care urmează să construiască ansamblul rezidențial subliniază beneficiile unui astfel de complex în sectorul 5. La fel și primarul sectorului 5.

Alin Cimpoieru, reprezentant al investitorului: ”Creșă, grădiniță, clinică, săli de fitness și tot ce înseamnă funcțiuni complementare zonei de locuințe. Dorim să creăm primul bulevard din fonduri private de peste un kilometru pe care oamenii astăzi când vorbim nu circulă pe Șos Progesului. Nu facem lucruri ilegale”.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5: ”Pe mine mă interesează taxele și impozitele care vor fi și vor aduce la bugetul sectorului 5 sume impresionante raportat la sărăcia bugetului”.

Unul dintre principalii contestatari ai proiectului imobiliar este primarul general Nicușor Dan. Pe ultima sută de metri, el a revocat autorizația de acces pe care instituția pe care o conduce a semnat-o în vara anului trecut. Dar asta nu i-a împiedicat pe consilierii sectorului 5 să dea un vot favorabil construcției. Un consilier PSD și doi de la PNL s-au abținut. Singura formațiune care a votat împotrivă a fost USR.

Alexandru Dumitriu, consilier în Sectorul 5 al Capitalei: ”De ce acum? Acest plan urbanistic de detaliu a fost în dezbatere publică undeva de prin septembrie 2023 și întrebarea este de ce acum, după alegerile locale? De ce nu a venit cu pieptul înainte domnul Piedone să spună uite! Vreau să fac lucrul ăsta! Dragi cetățeni ai sectorului 5, vreau să aglomerez centrul sectorului 5 cu încă 15 mii de oameni. Nu. L-a ținut la sertar. Au fost alegeri, fiul dumnealui a fost ales și acum ne trezim cu o astfel de aglomerare”.

Nicușor Dan se opune proiectului

Primarul General spune că va lupta până la capăt.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”Noi o să atacăm în instanță PUD-ul. O să sesizăm Inspectoratul de Stat în Construcții, o să sesizăm prefectul. Ele nu o să facă nimic, previzibil. Și, după cele 30 de zile legale, o să facem o acțiune împotriva Inspectoratului și o acțiune împotriva prefectului, obligându-le să facă ceea ce legea îi obligă să facă”.

După votul din Consiliul Local al sectorului 5, investitorul mai are nevoie de aviz de construcție. Compania își propune să termine întreg ansamblul rezidențial până în 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE