Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

POT, AUR și SOS România au depus listele cu semnături pentru suspendarea lui Klaus Iohannis

Cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis a fost depusă la Parlament, anunță Alianța pentru Unirea Românilor. Demersul este susținut de AUR, SOS și POT, care de altfel a inițiat procedurile.

161 de parlamentari ai POT, SOS România și AUR au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis

Deputații și senatorii sunt încă în vacanță parlamentară. Ei revin la serviciu în sesiune ordinară în data de 1 februarie.

Alianța pentru Unirea Românilor a cerut oficial, acum două zile, convocarea unei sesiune extraordinare în 21-24 ianuarie, tocmai pentru a discuta această cerere, însă nu există, deocamdată, un răspuns. La 1 februarie, când parlamentarii revin la Palatul Parlamentului, ar urma ca această cerere depusă de AUR, SOS România și POT să fie analizată inițial în Biroul Permanent Reunit, conducerea reunită a Camerei Deputaților și Senatului.

Era nevoie de 155, dar au reușit să adune 161 de semnături ale deputaților și senatorilor de la aceste trei partide extremiste. Potrivit Constituției, este nevoie de o treime din numărul total al deputaților și senatorilor care să susțină un astfel de demers, astfel încât el să poată fi înregistrat oficial.

POT, SOS România și AUR susțin în această cerere că Iohannis este ilegitim la Palatul Cotroceni pentru că i-a expirat mandatul în data de 21 decembrie 2024.

Șanse mici ca președintele Iohannis să fie suspendat

Ce ar urma să se întâmple, așadar, în perioada următoare?

Cererea va fi discutată în conducerea reunită a Parlamentului, apoi, dacă sunt îndeplinite toate condițiile, trebuie pusă și pe ordinea de zi a unui plen reunit, unde se va da un vot. Cererea de suspendare a președintelui țării este aprobată în cazul în care este votată de jumătate plus unul din numărul total al deputaților și senatorilor. Slabe șanse să se întâmpla asta, însă, și asta pentru că PSD-PNL-UDMR-minorități au majoritate în Parlament și nu par să fie dispuși să ia în calcul un asemenea demers, potrivit surselor Euronews, deși în PSD mai sunt câteva voci care au criticat rămânerea lui Iohannis în funcție, susținând că președinte interimar ar fi trebuit să fie șeful Senatului, așa cum prevede Constituția.

Totuși, în cazul în care o astfel de cerere de suspendare este votată în plenul reunit, este nevoie și de consultarea CCR și apoi trebuie organizat un referendum în 30 de zile din momentul votului în Parlament, astfel că românii vor avea ultimul cuvânt de spus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE