Parisul nu l-a uitat niciodată pe Constantin Brâncuși. Plecat din Hobița natală, din România, Constantin Brâncuși a ajuns la 2044 de kilometri distanță de țara sa și a devenit inițiatorul sculpturii moderne.
Lui îi este dedicată acum o expoziție impresionantă la Centrul Pompidou din Paris, deschisă publicului până pe 1 iulie.
Este cea mai importantă retrospectivă dedicată lucrărilor lui Constantin Brâncuși. Organizată la centrul Pompidou din Paris, expoziția recreează parcursul de viață și de creație al artistului pe care lumea Artei l-a numit ”iniațorul sculpturii moderne”.
Pregătirea expoziției dedicată lui Constantin Brâncuși a durat doi ani
Organizatorii au lucrat timp de doi ani pentru a reuni toate piesele expoziției. Scenografia este una specială. Comisarii retrospectivei Brâncuși au vrut să creeze sentimentul că vizitatorii sunt chiar în preajma marelui sculptor, în atelierul său, așa cum îl concepuse acesta la Paris, în celebrul Impasse Ronsin.
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: Săli tematice, 120 de lucrări semnate de Brâncuși, dar și foarte multă emoție. Emoție care vine din muzica pe care o auzim și care era muzica preferată a marelui sculptor. Dar și din sutele de documente rare: pagini de jurnal, scrisori. Toate i-au aparținut lui Brâncuși.
Elemente care au definit viața lui Constantin Brâncuși
Expoziția prezintă elementele care au definit viața și lucrările lui Brâncuși, așa cum au fost influențate de parcursul românesc, dar și de cel francez. Tocmai de aceea muzica pe care o aud vizitatorii este și din zona Olteniei, din locurile natale ale sculptorului, dar și din spațiul artistic francez al Parisului din secolul trecut.
Ariane Coulondre, comisara expoziției Brâncuși: Parcursul vieții lui Brâncuși este parcursul unui om în exil. Vorbim despre un om care și-a petrecut 28 de ani din viață în România. El este român, a studiat la Academia din București. Și, la un moment dat, a decis să traverseze Europa, pe jos în mare parte. A ajuns într-o zi de 14 iulie în capitala Franței, unde a decissă rămână până la moartea sa în 1957. Așa că este normal să creăm în expoziție acest parcurs extraordinar.
”Am fost surprinși să aflăm că Brâncuși chiar păstra tot”
Valerie Loth, comisar asociat al expoziției: Dincolo de moștenirea lăsată statului francez, lucrările din atelierul său, de la Brâncuși avem și întreaga sa arhivă. Și am fost surprinși să aflăm că Brâncuși chiar păstra tot, de exemplu, facturi de la cumpărături, când își cumpăra aparate foto.
Muzica a ocupat un loc important în viața lui Brâncuși. Avea mai multe fonografe în atelierul său. Și, la seratele pe care le organiza, cunoscute în mediul artistic, se asculta mereu muzică. Iar Brâncuși cânta la chitară sau la vioară.
Expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși e deschisă până pe 1 iulie
Retrospectiva Brâncuși este deschisă pentru public începând cu 27 martie, până pe 1 iulie. La inaugurarea expoziției au participat profesioniști din zona Artelor, oficialități, dar și artiști din întreaga lume.
Dirijorul român Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, a interpretat, alături de faimosul violoncelist Gautier Capuçon, una dintre partiturile preferate ale lui Brâncuși: Erik Satie, Gymnopédie.
Iar una dintre prezențele surpriză de la inaugurare a fost legendara cântăreață americană Patti Smith.
Expoziția Brâncuși găzduită de Centrul Pompidou din Paris a fost organizată sub înaltul patronaj al președintelui Franței, Emmanuel Macron.
Un reportaj integral despre expoziția impresionantă, în curând, la Euronews România, în cadrul emisiunii CULT.