Prima versiune a îndrăgitului personaj Mickey Mouse a intrat în domeniul public la începutul anului 2024. La nici 24 de ore au fost anunțate două noi filme de groază independente cu faimosul personaj de desene animate.
Drepturile de autor pentru desenul animat "Steamboat Willie", un scurtmetraj alb-negru din 1928 care a făcut faimos personajul lui Walt Disney, au expirat la 1 ianuarie, după 95 de ani, conform legislaţiei americane, scrie Agerpres.
Practic, oricărui regizor îi este permis în prezent să copieze, să distribuie, să refolosească sau să adapteze în mod liber imaginea personajelor care apar în acest desen animat.
Așa a ajuns Mickey Mouse să fie personaj de filme horror. Filmul "Mickey's Mouse Trap" promite să urmărească acţiunile unui ucigaş mascat deghizat în Mickey Mouse, care terorizează un grup de tineri prieteni într-o sală de jocuri arcade.
Cel de-al doilea lungmetraj va fi, de asemenea, un film horror, cu un şoarece sadic ce atacă pasageri nevinovaţi pe un feribot.
"Noi n-am vrut decât să ne distrăm. Mickey din «Steamboat Willie» este cel care ucide oameni. Este ridicol", a explicat regizorul "Mickey's Mouse Trap", Jamie Bailey, într-un trailer postat pe YouTube.
Lansarea acestui film de groază cu buget redus este programată pentru luna martie.
"Sub acel exterior vesel se află un potenţial de teroare"
La rândul său, regizorul Steven LaMorte - cunoscut pentru "The Mean One", un film horror din 2022 inspirat de Grinch - a declarat pentru revista Variety că lucrează la propria "versiune modificată" a lui Mickey Mouse, o producţie care nu are încă un titlu oficial.
"'Steamboat Willie a adus bucurie mai multor generaţii, însă sub acel exterior vesel se află un potenţial de teroare pură şi haotică", a declarat regizorul într-un comunicat.
Cele două proiecte amintesc de lansarea filmului "Winnie-the-Pooh: Blood and Honey", o producţie independentă care a devenit posibilă după ce drepturile de autor ale primelor cărţi cu personajul Winnie the Pooh au expirat.
Doar o versiune a lui Mickey a intrat în domeniul public
Întreaga industrie cunoaşte, totuşi, că Disney urmăreşte îndeaproape adaptările personajului său şi nu va ezita să apeleze la avocaţii săi în cazul unor abuzuri.
Doar prima versiune a lui Mickey Mouse, un şoarece alb cu negru, slăbuţ şi răutăcios, a intrat în domeniul public. Personajul plin de culoare, mai rotunjit şi mai plăcut din filmele ulterioare, precum "Fantasia", este în continuare protejat de drepturi de autor.
În plus, protecţia mărcii comerciale presupune că orice film sau produs care ar putea induce în eroare consumatorii să creadă că a fost realizat de Disney poate fi urmărit penal.
Într-un comunicat, Disney a dat asigurări că "va continua să îşi protejeze drepturile asupra versiunilor mai recente ale lui Mickey şi a altor opere care rămân protejate prin drepturi de autor".