ARTE
Topul orașelor pline de artă din Europa. Care sunt cele mai bune locuri pentru iubitorii de artă
Plănuiești o excursie în oraș, te muți într-un oraș european, îți cântărești opțiunile cu privire la locul unde să studiezi arta sau ești pur și simplu curios să afli care sunt orașele europene care au cel mai mult de oferit din punct de vedere artistic?
„Efectul Picasso”. 46 de lucrări ale artistului spaniol, expuse la Muzeul de Artă Recentă din București
Bucurie mare printre iubitorii de artă. 46 de lucrări ale lui Pablo Picasso vor fi expuse din toamnă la Muzeul de Artă Recentă din București. „Efectul Picasso” e descris ca fiind „evenimentul cultural major al deceniului”, potrivit directorului MARe, Erwin Kessler.
Actorul John Malkovich, în rolul unui criminal în serie, pe scena Teatrului Național Timișoara
A jucat de-a lungul carierei roluri greu de uitat: Contele de Valmont, Cyrus the Virus sau chiar... pe sine însuşi. Vorbim despre John Malkovich, faimosul actor, care zilele acestea se află la Timişoara.
Cine a fost J. Robert Oppenheimer, omul care a inspirat unul dintre cele mai așteptate filme ale verii
Julius Robert Oppenheimer s-a născut la New York, la 22 aprilie 1904. Părinții săi erau evrei germani nepracticanți care emigraseră în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. Familia s-a îmbogățit în New York, iar Oppenheimer a crescut în bunăstare și a studiat chimia la Harvard.
„Țara celor o mie de nuduri”. Artistul Spencer Tunick a adunat o mulțime de oameni pentru a-i fotografia goi, în Finlanda
S-au dezbrăcat de haine laolaltă cu inhibițiile și emoțiile lor, de bunăvoie și de dragul artei. Asta au făcut o mie de oameni, în zorii unei zile de vară, de parcă au existat, pentru o clipă, într-o lume doar a lor.
Marcel Iureș în spectacolul ”Creatorul de Teatru”, regizat de Alexandru Dabija: ”Chiar dacă e artă dramatică, fără asta murim”
Marcel Iureș este unul dintre cei mai aplaudați artiști români contemporani. Anul acesta, la Sibiu, actorul a fost protagonistul unei puneri în scenă extraordinare: ”Creatorul de teatru”, în regia lui Alexandru Dabija.
Matei Vișniec: ”La Sibiu, cultura este deja ancorată în codul genetic al orașului”
Poetul și dramaturgul Matei Vișniec a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, aflat la cea de-a 30-a ediție, a devenit un eveniment cultural de importanță europeană.
INTERVIU. Mihai Tacoi (Umbra), de la inginerie aerospațială la muzică: "Am reușit să văd arta și frumusețea și în științele tehnice"
Înființată în 2015, Umbra aparține unui val de nume importante ale scenei alternative și indie rock din România. Sau, cum le place lor să spună: “cântă rock alternativ pentru oamenii mari cu suflet de copil”.
Cum sunt confecționate centurile tradiționale ucrainene, purtate de câștigătorii Eurovision 2022
Membrii Orchestrei Kalush, câștigătorul concursului Eurovision 2022, s-au remarcat nu numai prin cântec, ci și prin ținute. Este vorba despre centurile tradiționale ucrainene în stil Hutsel. Cunoscute sub numele de curele cheres, vechea artă de a le crea este încă menținută în viață în Ucraina.
Metropolitan Museum of Art din New York va examina originile unor opere de artă, posibil furate
Metropolitan Museum of Art din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee de pe planetă, va examina provenienţa unor opere de artă posibil furate şi, dacă se va dovedi că este aşa, le va restitui ţărilor lor de origine
Când are loc Noaptea Muzeelor 2023 și care sunt atracțiile din acest an. În premieră, ediție comună România-Republica Moldova
Noaptea Muzeelor 2023 va avea loc pe data de 13 mai în România și în Republica Moldova. Evenimentul va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.
Adrian Ghenie. Artistul Corpului Imposibil
Arta nu poate fi făcută fără singurătate. O singurătate bună, a artistului, în atelierul său, în timp ce creează. Tehnologia însă, asaltul excesului de informație asupra omului, toate acestea vor schimba decisiv inclusiv felul în care va arăta arta viitorului.
Ana Ularu, despre experiențele alături de marii actori de la Hollywood: ”Tom Hanks mi-a scris o scrisoare de recomandare pentru Green Card”
Actrița Ana Ularu a vorbit, în direct la Euronews, despre întâlnirile ei cu mari actori de la Hollywood. Tom Hanks a fost unul dintre cei care au ajutat-o să obțină green card-ul, document care i-a permis să locuiască și să muncească în Statele Unite.
Jurnaliștii Euronews, pe scena TNB. Claudiu Popa și Elena Cosma au jucat în ”No Man’s Land”, o satiră despre războaie
Emoții și trăiri intense pentru colegii moștri, jurnaliștii Euronews, Claudiu Popa și Elena Cosma. Ei au debutat vineri seară pe scena Teatrului Național din București. Au jucat rolul a doi jurnaliști în piesa ”No Man’s Land”.
Mica istorie a marelui mic. Când a văzut lumina zilei faimosul mititel românesc
În ierarhia mâncărurilor românești, mititeii ocupă un loc de cinste, alături de sarmale, mămăligă și salată boeuf. De vită, de porc sau de oaie, micii care sfârâie pe grătar, sunt încărcați cu o istorie despre care mulți știu prea puține.
De la pupitrul știrilor, direct pe scena Teatrului Național din București
Emoții și trăiri intense pentru Claudiu Popa, jurnalist Euronews România care împreună cu Elena Cosma, operator imagine, vor debuta vineri seară, la ora 19.30, pe scena Teatrului Național din București, în piesa No Man’s Land.
Ținute purtate de regi și regine, expuse la Londra. Cum arată cea mai veche rochie regală de mireasă
Ținutele purtate de regii și reginele Marii Britanii cu secole în urmă au fost expuse la Palatul Buckingham. Tot acolo puteți admira și mai multe daruri de preț pe care regii le făceau reginelor în ziua nunții.
Adrian Ghenie a inaugurat la Timișoara expoziția ”Corpul Imposibil”, deschisă până în iunie
Expoziția-eveniment Adrian Ghenie: The Impossible body a fost inaugurată la Timișoara. Este prima expoziție personală după 14 ani în România a artistului Adrian Ghenie. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros, de 400 de persoane care au avut bucuria să îl felicite pe Adrian Ghenie.
Tablourile lui Vadim Tudor, scoase la licitație. Cât costă cele mai valoroase opere
Colecția de tablouri care i-a aparținut lui Corneliu Vadim Tudor va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare. Piesele, semnate de importanți artiști români, sunt expuse până marți, când are loc vânzarea, la Palatul Cesianu-Racoviță.
INTERVIU. Paul Manolescu, solistul Eyedrops: “Facem muzica pe care am vrea noi să o ascultăm. E un act de terapie cu noi înșine”
Din copilărie a știut că o să facă regie de film. Totuși, din pasiune pentru muzică, în liceu a hotărât să lanseze o trupă, la care a renunțat în timp ce era deja student la Facultatea de Film. Câțiva ani mai târziu, însă, Paul Manolescu s-a întors la muzică.