ARTE
Cum sunt confecționate centurile tradiționale ucrainene, purtate de câștigătorii Eurovision 2022
Membrii Orchestrei Kalush, câștigătorul concursului Eurovision 2022, s-au remarcat nu numai prin cântec, ci și prin ținute. Este vorba despre centurile tradiționale ucrainene în stil Hutsel. Cunoscute sub numele de curele cheres, vechea artă de a le crea este încă menținută în viață în Ucraina.
Metropolitan Museum of Art din New York va examina originile unor opere de artă, posibil furate
Metropolitan Museum of Art din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee de pe planetă, va examina provenienţa unor opere de artă posibil furate şi, dacă se va dovedi că este aşa, le va restitui ţărilor lor de origine
Când are loc Noaptea Muzeelor 2023 și care sunt atracțiile din acest an. În premieră, ediție comună România-Republica Moldova
Noaptea Muzeelor 2023 va avea loc pe data de 13 mai în România și în Republica Moldova. Evenimentul va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.
Adrian Ghenie. Artistul Corpului Imposibil
Arta nu poate fi făcută fără singurătate. O singurătate bună, a artistului, în atelierul său, în timp ce creează. Tehnologia însă, asaltul excesului de informație asupra omului, toate acestea vor schimba decisiv inclusiv felul în care va arăta arta viitorului.
Ana Ularu, despre experiențele alături de marii actori de la Hollywood: ”Tom Hanks mi-a scris o scrisoare de recomandare pentru Green Card”
Actrița Ana Ularu a vorbit, în direct la Euronews, despre întâlnirile ei cu mari actori de la Hollywood. Tom Hanks a fost unul dintre cei care au ajutat-o să obțină green card-ul, document care i-a permis să locuiască și să muncească în Statele Unite.
Jurnaliștii Euronews, pe scena TNB. Claudiu Popa și Elena Cosma au jucat în ”No Man’s Land”, o satiră despre războaie
Emoții și trăiri intense pentru colegii moștri, jurnaliștii Euronews, Claudiu Popa și Elena Cosma. Ei au debutat vineri seară pe scena Teatrului Național din București. Au jucat rolul a doi jurnaliști în piesa ”No Man’s Land”.
Mica istorie a marelui mic. Când a văzut lumina zilei faimosul mititel românesc
În ierarhia mâncărurilor românești, mititeii ocupă un loc de cinste, alături de sarmale, mămăligă și salată boeuf. De vită, de porc sau de oaie, micii care sfârâie pe grătar, sunt încărcați cu o istorie despre care mulți știu prea puține.
De la pupitrul știrilor, direct pe scena Teatrului Național din București
Emoții și trăiri intense pentru Claudiu Popa, jurnalist Euronews România care împreună cu Elena Cosma, operator imagine, vor debuta vineri seară, la ora 19.30, pe scena Teatrului Național din București, în piesa No Man’s Land.
Ținute purtate de regi și regine, expuse la Londra. Cum arată cea mai veche rochie regală de mireasă
Ținutele purtate de regii și reginele Marii Britanii cu secole în urmă au fost expuse la Palatul Buckingham. Tot acolo puteți admira și mai multe daruri de preț pe care regii le făceau reginelor în ziua nunții.
Adrian Ghenie a inaugurat la Timișoara expoziția ”Corpul Imposibil”, deschisă până în iunie
Expoziția-eveniment Adrian Ghenie: The Impossible body a fost inaugurată la Timișoara. Este prima expoziție personală după 14 ani în România a artistului Adrian Ghenie. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros, de 400 de persoane care au avut bucuria să îl felicite pe Adrian Ghenie.
Tablourile lui Vadim Tudor, scoase la licitație. Cât costă cele mai valoroase opere
Colecția de tablouri care i-a aparținut lui Corneliu Vadim Tudor va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare. Piesele, semnate de importanți artiști români, sunt expuse până marți, când are loc vânzarea, la Palatul Cesianu-Racoviță.
INTERVIU. Paul Manolescu, solistul Eyedrops: “Facem muzica pe care am vrea noi să o ascultăm. E un act de terapie cu noi înșine”
Din copilărie a știut că o să facă regie de film. Totuși, din pasiune pentru muzică, în liceu a hotărât să lanseze o trupă, la care a renunțat în timp ce era deja student la Facultatea de Film. Câțiva ani mai târziu, însă, Paul Manolescu s-a întors la muzică.
Ultima cortină pentru "Fantoma de la Operă", pe Broadway, dupa 35 de ani de reprezentații
Ultima cortină pentru "Fantoma de la Operă", cel mai longeviv spectacol din istoria Broadwayului, după 35 de ani de la prima reprezentație. Sâmbătă, la Teatrul Majestic de pe Broadway au fost ovații minute în șir, toasturi cu șampanie și confetti.
Compania de lux Saint Laurent intră pe piața de film. Saint Laurent Productions își face debutul la Festivalul de la Cannes
Brandul de lux Saint Laurent a anunţat joi crearea unei companii de producţie de filme, Saint Laurent Productions, care îşi va face debutul în secţiunea oficială a Festivalului de la Cannes graţie peliculei ''Strange Way of life'', în regia lui Pedro Almodovar, informează AFP.
Poate inteligența artificială să genereze artă? Sunt cazuri în care graficienii încalcă drepturile de autor, susțin unii artiști
Inteligența artificială poate genera artă în locul omului? Depinde pe cine întrebi, subiectul stârnește multe controverse. Criticii susțin că tehnologia copiază și procesează imagini încălcând drepturile de autor. Pe de altă parte, cei care fac new media art se consideră și ei, artiști.
Artistul Ai Weiwei expune la Londra cea mai mare operă de artă din piese de Lego din lume, o versiune a creației "Water Lilies" de Monet
Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei a dezvăluit miercuri, la Londra, cel mai recent proiect al său, o versiune proprie la scară mare, de 15 metri lungime, a creaţiei "Water Lilies" de Claude Monet, realizată din aproape 650.000 de piese Lego, în semn de omagiu adus tatălui său decedat.
NUD, DA! Horațiu Mălăele a lansat o nouă colecție de desene inspirată de revenirea la Edenul magic
Regăsirea inocenței și împăcarea cu Dumnezeu - dorințe care definesc viziunea desenelor semnate de Horațiu Mălăele. Actor de teatru și film, regizor, caricaturist, pictor și scriitor, Horațiu Mălăele a lansat la Galeria Rotenberg-Uzunov din București o nouă colecție de desene cu numele NUD, DA!
Adrian Ghenie revine în România. Prima expoziție personală a artistului din ultimii 14 ani va avea loc în aprilie la Timișoara
Expoziția Corpul imposibil - The Impossible Body - va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acestă expoziție și expuse în premieră absolută la Timișoara.
Yoshitomo Nara desenează copii cu trăsături supradimensionate. Lucrările sale sunt vândute cu milioane de dolari
Yoshitomo Nara desenează animale și copii, care transmit emoții ce pot fi înțelese doar de un adult. Prin operele sale, artistul își provoacă audiența să se gândească la teme politice și climatice importante.
Expozițiile de artă din Europa pe care trebuie să le vezi în această primăvară
Fie că sunteți deja suficient de norocoși să vă aflați într-una dintre metropolele europene sau că aveți planificată o excursie de city-break, primăvara înseamnă că multe muzee importante vor inaugura un nou sezon de programe interesante.
INTERVIU. Pictoriță româncă stabilită la Praga: Mă consider călătoare în lumea interioară. Majoritatea fetelor pe care le pictez au ochii închiși
Andreea Molocea, pictoriță româncă stabilită la Praga, a desenat-o pe Mrs. Dalloway folosind elemente care amintesc de folclorul românesc și a adăugat jos, în colțul imaginii, un animal mic de companie, o furnică pe care o numește mica tristețe.
Grivița 53, începe construcția primului teatru realizat din donații. Chris Simion-Mercurian: ”Avem peste 11 mii de ctitori”
Acest proiect a câștigat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, a obținut o finanțare nerambursabilă de aproape două milioane de euro prin Programul RO-CULTURA și a reușit să strângă peste 500 de mii de Euro doar din donații.