ARTE
Libertate prin muzică, în timpul comunismului. Vocea lui Andrei Voiculescu aducea mesajele românilor la radio Europa Liberă
În timpul regimului comunist, speranțele tinerilor români de a trăi în libertate luau forma unor scrisori și cărți poștale adresate lui Andrei Voiculescu. Emisiunile muzicale pe care le-a realizat la Europa Liberă timp de 20 de ani au atras milioane de ascultători fideli.
GALERIE FOTO. Felicitări vechi de Crăciun: cele mai frumoase modele vintage pentru sărbători
În ziua de azi, Crăciunul este dominat de urări virtuale, dar cu ceva vreme în urmă, acum multă vreme în urmă, unele persoane obișnuiau să își trimită felicitări naiv desenate, scrise de mână, într-un plic.
Jurnalul trecutului idilic și al istoriei recente, lansat la Gaudeamus: ”Omul orchestră, un jurnal altfel”
”Omul orchestră, un jurnal altfel” este un volum despre care chiar autorul, Răsvan Popescu, mărturisește că ar putea fi o frescă a societății noastre. De altfel, în cazul său, spune scriitorul, cărțile i-au fost mai mereu marcate și de amprenta ziaristică.
De pe o stradă din Florența, la un muzeu național. Sute de ani, Madona din teracotă a lui Donatello a stat pe fațada unei clădiri
De pe o stradă din Florența, la un muzeu din Italia. Madona din teracotă a lui Donatello a fost achiziționată de Ministerul italian al Culturii pentru 1,2 milioane de euro și a fost atribuită Muzeului Național Bargello, din Florența.
Cinema Arta, cel mai vechi cinematograf din România, a împlinit 110 ani
Cel mai vechi cinematograf din România a împlinit 110 ani. A fost deschis în 1913 de un cunoscut producător de la acea vreme, Janovics Jeno. Clădirea în care se afla cinematograful este situată în inima orașului Cluj-Napoca și a aparținut cândva unui cunoscut antreprenor pe nume David Sebestyen.
Numele lui Banksy, dezvăluit? Un interviu relevă identitatea artistului care a vrut dintotdeauna să rămână anonim
Unii îl numesc „cel mai cunoscut artist englez”. Alții se referă la el ca la „unul dintre cei mai apreciați artiști ai secolului”, dar el rămâne „Banksy” și atât, pentru că nu e nevoie de mai mult.
Andrés Reisinger, unul dintre cei mai căutați artiști digitali ai secolului XXI, a construit Grădina Eden pentru Dior
Andrés Reisinger estompează granița dintre lumea reală și cea digitală. Creează o lume aseptică, un fel de Geneză primordiala în arta. Fiecare lucrare te atrage spre o Grădina a Edenului din care răul și urâtul lipsesc.
INTERVIU. Actorul George Constantinescu, fondatorul Teatrului de Artă: „Teatrul bine făcut vindecă societatea”
În urmă cu 12 ani, George Constantinescu deschidea Teatrul de Artă din București. „Dureri fantomă”, „American Buffalo”, „Insomniaicii” sau „Un bărbat și mai multe femei” sunt doar câteva dintre spectacolele în care îl putem vedea jucând pe actor.
Extrem - Spectacolul de teatru imersiv care te lasă să decizi soarta personajelor
FF Theatre. Un univers întreg, abil strecurat într-un spațiu cam de dimensiunea unei sufragerii. Punctat, încă de la intrare cu un zâmbet cald și...indicații pentru public. ”Extrem” – piesa din repertoriu - nu este un spectacol care se încadrează în regulile seculare ale artei dramatice.
Les Films de Cannes, singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes
Les Films de Cannes este singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes, dar și la alte festivaluri importante din Europa, în anul 2023: filmele care au câștigat Ursul de Aur de la Berlin și Leul de Aur de la Veneția.
”Apeirogon”. Romanul pe care să-l citești ca să înțelegi ce se întâmplă acum în Israel și Gaza
Imaginează-ţi următorul scenariu: trăieşti în Cisiordania. Sau în Palestina. Sau în Israel. Eşti musulman-arab, sau eşti evreu. Ai un copil de 10, sau de 13 ani. Eşti un punct pe o hartă cu multe semne de întrebare.
Sculpturi controversate, expuse la Brașov. Autorul expoziției: ”Marea obiecție care s-a făcut e că nu sunt frumoase lucrările”
Expoziție controversată la Brașov cu sculpturi de mari dimensiuni. Creațiile artistului Virgilius Moldovan surprind trupuri umane diforme și imperfecte. Accesul vizitatorilor sub 18 ani a fost interzis la prezentarea expoziției în Cluj și Sibiu, dar nu și la Brașov.
Noaptea Albă a Galeriilor pentru iubitorii de artă. Tablouri digitale au fost expuse în galeriile din Craiova
Sculpturi, unele chiar din hârtie, picturi abstracte, fotografii, dar și reprezentări artistice în format digital. Lucrările inedite au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în Craiova.
Intrare gratuită la filme, ateliere și spectacole pentru copii, în perioada 11 - 15 octombrie, în cadrul Festivalului KINOdiseea
Filme, spectacole şi ateliere pentru copiii de toate vârstele vor fi prezentate, în perioada 11 - 15 octombrie, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea.
Pokémon x Van Gogh – colaborarea menită să îi încurajeze pe oameni să (re)descopere arta
Pikachu într-o pălărie de pâslă gri, Snorlax și Munchlax lenevind în dormitorul lui Van Gogh, Sunflora ieșind dintr-un buchet de floarea-soarelui - Muzeul Van Gogh din Amsterdam are o colaborare neașteptată, dar adorabilă, pentru cea de-a 50-a aniversare.
Jon Fosse, dramaturg norvegian, câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2023
Jon Fosse a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, pentru "piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", potrivit Academiei Suedeze. A scris aproximativ 40 de piese de teatru, precum și romane, povestiri, cărți pentru copii, poezii și eseuri.
Expoziție impresionantă de artă contemporană la Timișoara, găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului
Anul acesta, cu ocazia evenimentului Timișoara Capitală europeană a Culturii, spațiul a devenit un punct de atracție pe harta artei contemporane. Zeci de artiști tineri, români, dar și străini, își expun lucrările în această clădire istorică.
GALERIE FOTO. iMapp Bucharest. Proiecții pe Casa Poporului, la cel mai mare concurs de videomapping din lume
Peste 50.000 de oameni au participat la cea de-a opta ediţie a concursului internaţional de 3D video mapping iMapp Bucharest - Winners League organizat, sâmbătă seara, în Piaţa Constituţiei, informează Primăria Capitalei într-o postare pe pagina de Facebook.
Drumul artistului până la marile scene ale lumii. Concertmaestru: Trebuie să fii obsesiv în rutina ta de zi cu zi, ca să poți ajunge la un nivel înalt
Astăzi vorbim despre talente deja consacrate ale muzicii, însă drumul până la marile scene ale lumii este dificil și, de multe ori, inaccesibil pentru multe familii. Chiar dacă părinții descoperă că au copii talentați, studiul muzicii este scump.
Bucureștiul istoric, pierdut printre blocuri. Capitala are 98 de zone construite protejate, cu valoare culturală
Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor a fost într-un hrisov al lui Vlad Țepeș. Pe 20 septembrie 1459. De aceea, capitala sărbătorește la această dată, în fiecare an, ”Ziua Bucureștiului”. Însă, câte motive de bucurie avem cu adevărat?
Începe Bucharest International Film Festival, cea de-a XIX-a ediție. Ce filme pot fi vizionate
Cea de-a XIX-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF) începe vineri, 15 septembrie și se încheie pe 22 septembrie 2023. Lungmetrajele vor fi proiectate la Sala Mare-ARCUB, Cinema Muzeul Ţăranului, CREART – Grădina cu filme şi Cinema Union.
Reacții nebănuite la filmul ”Arsenie. Viața De Apoi”. Regizor: Au spus că filmul e foarte îndrăzneț
Documentarul ”Arsenie. Viața de apoi”, a fost proiectat la Festivalul Internațional de Arte de la Buzău, în prezența regizorului. Alexandru Solomon a participat până acum la 12 proiecții ale filmului și a văzut o mulțime de reacții în public.