ARTE
Les Films de Cannes, singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes
Les Films de Cannes este singurul eveniment cinematografic care aduce în România cele mai noi filme premiate la Cannes, dar și la alte festivaluri importante din Europa, în anul 2023: filmele care au câștigat Ursul de Aur de la Berlin și Leul de Aur de la Veneția.
”Apeirogon”. Romanul pe care să-l citești ca să înțelegi ce se întâmplă acum în Israel și Gaza
Imaginează-ţi următorul scenariu: trăieşti în Cisiordania. Sau în Palestina. Sau în Israel. Eşti musulman-arab, sau eşti evreu. Ai un copil de 10, sau de 13 ani. Eşti un punct pe o hartă cu multe semne de întrebare.
Sculpturi controversate, expuse la Brașov. Autorul expoziției: ”Marea obiecție care s-a făcut e că nu sunt frumoase lucrările”
Expoziție controversată la Brașov cu sculpturi de mari dimensiuni. Creațiile artistului Virgilius Moldovan surprind trupuri umane diforme și imperfecte. Accesul vizitatorilor sub 18 ani a fost interzis la prezentarea expoziției în Cluj și Sibiu, dar nu și la Brașov.
Noaptea Albă a Galeriilor pentru iubitorii de artă. Tablouri digitale au fost expuse în galeriile din Craiova
Sculpturi, unele chiar din hârtie, picturi abstracte, fotografii, dar și reprezentări artistice în format digital. Lucrările inedite au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în Craiova.
Intrare gratuită la filme, ateliere și spectacole pentru copii, în perioada 11 - 15 octombrie, în cadrul Festivalului KINOdiseea
Filme, spectacole şi ateliere pentru copiii de toate vârstele vor fi prezentate, în perioada 11 - 15 octombrie, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea.
Pokémon x Van Gogh – colaborarea menită să îi încurajeze pe oameni să (re)descopere arta
Pikachu într-o pălărie de pâslă gri, Snorlax și Munchlax lenevind în dormitorul lui Van Gogh, Sunflora ieșind dintr-un buchet de floarea-soarelui - Muzeul Van Gogh din Amsterdam are o colaborare neașteptată, dar adorabilă, pentru cea de-a 50-a aniversare.
Jon Fosse, dramaturg norvegian, câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2023
Jon Fosse a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, pentru "piesele și proza sa inovatoare, care dau glas celor nespuse", potrivit Academiei Suedeze. A scris aproximativ 40 de piese de teatru, precum și romane, povestiri, cărți pentru copii, poezii și eseuri.
Expoziție impresionantă de artă contemporană la Timișoara, găzduită într-una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului
Anul acesta, cu ocazia evenimentului Timișoara Capitală europeană a Culturii, spațiul a devenit un punct de atracție pe harta artei contemporane. Zeci de artiști tineri, români, dar și străini, își expun lucrările în această clădire istorică.
GALERIE FOTO. iMapp Bucharest. Proiecții pe Casa Poporului, la cel mai mare concurs de videomapping din lume
Peste 50.000 de oameni au participat la cea de-a opta ediţie a concursului internaţional de 3D video mapping iMapp Bucharest - Winners League organizat, sâmbătă seara, în Piaţa Constituţiei, informează Primăria Capitalei într-o postare pe pagina de Facebook.
Drumul artistului până la marile scene ale lumii. Concertmaestru: Trebuie să fii obsesiv în rutina ta de zi cu zi, ca să poți ajunge la un nivel înalt
Astăzi vorbim despre talente deja consacrate ale muzicii, însă drumul până la marile scene ale lumii este dificil și, de multe ori, inaccesibil pentru multe familii. Chiar dacă părinții descoperă că au copii talentați, studiul muzicii este scump.
Bucureștiul istoric, pierdut printre blocuri. Capitala are 98 de zone construite protejate, cu valoare culturală
Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor a fost într-un hrisov al lui Vlad Țepeș. Pe 20 septembrie 1459. De aceea, capitala sărbătorește la această dată, în fiecare an, ”Ziua Bucureștiului”. Însă, câte motive de bucurie avem cu adevărat?
Începe Bucharest International Film Festival, cea de-a XIX-a ediție. Ce filme pot fi vizionate
Cea de-a XIX-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF) începe vineri, 15 septembrie și se încheie pe 22 septembrie 2023. Lungmetrajele vor fi proiectate la Sala Mare-ARCUB, Cinema Muzeul Ţăranului, CREART – Grădina cu filme şi Cinema Union.
Reacții nebănuite la filmul ”Arsenie. Viața De Apoi”. Regizor: Au spus că filmul e foarte îndrăzneț
Documentarul ”Arsenie. Viața de apoi”, a fost proiectat la Festivalul Internațional de Arte de la Buzău, în prezența regizorului. Alexandru Solomon a participat până acum la 12 proiecții ale filmului și a văzut o mulțime de reacții în public.
Armand Assante, invitat special la BIAF: ”Odată ce intri în teatru și film, intri într-o lume complicată”
Cunoscut pentru producții de succes internațional, actorul a jucat și în două filme românești. Armand Assante a vorbit cu o echipă Euronews România despre trecutul său și despre cinematografia actuală.
Cetățuia Brașovului și-a redeschis porțile. Timp de 10 zile, vizitatorii au acces gratuit
După șapte ani de procese pentru recuperarea ei în patrimoniul orașului, Cetățuia Brașovului și-a redeschis porțile pentru vizitatori. Sute de brașoveni și turiști au fost prezenți la evenimentul marcat printr-o paradă a cimpoierilor și cavalerilor medievali.
Trupa The Rolling Stones anunță noul său album ”Hackney Diamonds”, după aproape 20 de ani de la ultima lansare
The Rolling Stones anunță un nou album după aproape două decenii de la ultima lansare. Detaliile despre noua producție Hackney Diamonds - și single-ul principal Angry – au fost făcute publice de către membrii trupei la o conferință de presă din Londra.
Primul muzeu de artă imersivă din România, inaugurat în București. Ce expoziții sunt găzduite și ce experiențe îi așteaptă pe vizitatori
Museum of Immersive New Art – MINA este primul muzeu de artă imersivă din România, deschis la București, și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.
Fenomenul ”Barbie”, stimulent pentru afaceri. Un muzeu de păpuși din Danemarca a înregistrat un număr considerabil de vizitatori
Odată cu fenomenul Barbie, mai multe afaceri au avut de câștigat. Este și cazul unui mic muzeu de păpuși din Copenhaga, care a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de vizitatori de la lansarea filmului Barbie în cinematografe.
„Anonimul” e deja celebru. Peste 4.000 de turiști, prezenți la festivalul de film din Delta Dunării
În satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, timp de o săptămână, 4.000 de turiști, în cea mai mare parte cinefili, iau parte la unul dintre cele mai iubite evenimente cinematografice din România: Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL.
Filmul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, în cursa pentru marele trofeu al Festivalului de Film de la Sarajevo 2023
Noul film regizat de Tudor Giurgiu, Libertate, a fost selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo 2023, care se desfășoară în perioada 11 – 18 august. Pelicula va intra în cursa pentru marele trofeu, numit The Heart of Sarajevo.
Festivalul florilor, în Bruxelles. Evenimentul marchează 125 de ani de la nașterea lui René Magritte, celebrul pictor suprarealist
Pentru câteva zile, 11-15 august 2023, Bruxelles este capitala europeană a florilor. Centrul istoric al orașului a fost decorat de mai mulți artiști care participă la festivalul Flowertime.
Topul orașelor pline de artă din Europa. Care sunt cele mai bune locuri pentru iubitorii de artă
Plănuiești o excursie în oraș, te muți într-un oraș european, îți cântărești opțiunile cu privire la locul unde să studiezi arta sau ești pur și simplu curios să afli care sunt orașele europene care au cel mai mult de oferit din punct de vedere artistic?
„Efectul Picasso”. 46 de lucrări ale artistului spaniol, expuse la Muzeul de Artă Recentă din București
Bucurie mare printre iubitorii de artă. 46 de lucrări ale lui Pablo Picasso vor fi expuse din toamnă la Muzeul de Artă Recentă din București. „Efectul Picasso” e descris ca fiind „evenimentul cultural major al deceniului”, potrivit directorului MARe, Erwin Kessler.
Actorul John Malkovich, în rolul unui criminal în serie, pe scena Teatrului Național Timișoara
A jucat de-a lungul carierei roluri greu de uitat: Contele de Valmont, Cyrus the Virus sau chiar... pe sine însuşi. Vorbim despre John Malkovich, faimosul actor, care zilele acestea se află la Timişoara.
Cine a fost J. Robert Oppenheimer, omul care a inspirat unul dintre cele mai așteptate filme ale verii
Julius Robert Oppenheimer s-a născut la New York, la 22 aprilie 1904. Părinții săi erau evrei germani nepracticanți care emigraseră în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. Familia s-a îmbogățit în New York, iar Oppenheimer a crescut în bunăstare și a studiat chimia la Harvard.