Grupul MA RA MU cântă colinde tradiționale în versiune contemporană, astfel tradiționalul și arhaicul își găsesc locul în zilele noastre.
Format din opt artiști, proiectul s-a născut în 2021, odată cu lansarea EP-ului “Bun gând”: “Suntem două familii implicate în acest proiect, familia Hojda și familia Ulici. An de an mergeam acasă de Crăciun, în Maramureș, și la noi există această datină de a colinda de mici copii. Atât în familia noastră, cât și în familia Ulici se colinda și acest lucru ne-a apropiat. Mergeam din casă în casă să ducem mai departe nașterea Pruncului Iisus și, tot colindând, ne-am hotărât să începem un proiect”, a spus Ligia Hojda.
“Proiectul a luat naștere în pandemie, în momentul în care n-am mai putut să mergem cu colindul, pentru că eram închiși în casă. Am făcut un prim material care conținea colinde, înregistrat la noi acasă, și l-am distribuit pe rețelele de socializare. Acela a fost momentul în care ne-am hotărât să facem un proiect împreună”, a spus Corneliu Ulici.
Grupul MA RA MU este format din opt membri, respectiv Ligia Hojda, Maria Hojda, Flavia Hojda, Francesca Hojda, Iuliu Hojda, Pavel Ulici, Corneliu Ulici și Sergiu Catană.
MA RA MU se remarcă prin aranjamentele vocale și elementele muzicale minimaliste: “E o combinație între muzică tradițională, folclor și sound actual, pentru că avem și anumite elemente aduse din muzica contemporană care îmbracă forma tradițională”, a spus Ligia.
“Tot ce facem noi se naște organic din ceea ce suntem, din ceea ce am dobândit de-a lungul anilor, creșterea noastră, educația noastră culturală din zonă și cunoștințele pe care le-am dobândit ulterior în muzică. Este modul în care exprimăm și interpretăm ceea ce am învățat de la părinții și bunicii noștri și ceea ce culegem în materie de colinde”, a spus Corneliu.
Grupul MA RA MU obișnuiește să culeagă colindele de la săteni, străbătând satele românești: “Am fost, de exemplu, acum un an sau doi pe Valea Izei, unde am străbătut satele din zona Maramureșului istoric și am mers la bătrânii locului, pentru că ei știu mai bine datina străveche și colindele vechi care se mai cântă încă în Maramureș. Ne-a ajutat mult și Pamfil Bilțiu, un culegător al Maramureșului încă din anii '50”, a spus Ligia.
MA RA MU aduce arhaicul în contemporaneitate
Proiectul Ma Ra Mu este mai mult decât bucuria de a cânta în familie, este și despre conservarea tradiției: “Colindul este, într-adevăr, ceva cu care am crescut și reprezintă un element principal în sărbătoarea Crăciunului. Avem o moștenire culturală, fiind din zona Maramureșului, dar nu culegem doar din Maramureș, sunt și colinde de pe întreg teritoriul României, așa cum o știm astăzi. Nu vrem să pierdem acest material valoros și considerăm că e important să fie ascultat, ca informații, dar și ca hrană pentru generații. Un alt aspect este informația atât de puternică și profundă că s-a născut un Mântuitor de Crăciun. Toți ne luptăm cu dorința noastră de a găsi un scop sau un sens, de a înțelege ce rost are suferința, de a înțelege de ce există moarte, dacă există ceva dincolo de moarte, dacă ne vom vedea cu cei dragi dincolo. Toate lucrurile acestea vin împachetate în cel mai frumos cadou de Crăciun, prin nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, care a venit să ne dea speranță”, a mai spus Corneliu.
Grupul Ma Ra Mu nu este un proiect clasic de colinde, ci un proiect care și-a propus să aducă arhaicul în contemporaneitate. Cea mai întâlnită temă pe care o regăsim în versurile colindelor o reprezintă comuniunea omului cu natura: “Tot timpul se vorbește despre această legătură a omului cu natura, apar de multe ori animalele care au o anumită simbolistică. De exemplu, în Colidul Cerbului, cerbul este protectorul naturii, care are legătură într-o oarecare măsură și cu pruncul lisus. Dar prezentă este și tema sacrificiului. De fapt, toate colindele au ca temă și ca direcție reînnoirea, renașterea spirituală”, a spus Ligia.
Astăzi, încă există o rezervă de colinde necunoscute: “Sunt mai multe tipuri de colinde. Noi ne-am obișnuit în ultimii ani să cântăm în perioada Crăciunului colindele creștine, însă mai sunt și colindele laice, care sunt pe diverse teme, colinde cosmogonice, care fac trimitere către refacerea lumii, colinde despre fata de măritat, colinde care se cântă de-a lungul unui an întreg”, a mai spus Ligia.
Anul acesta, pentru a celebra Maramureșul, MA RA MU și MaRaMi, brandul vestimentar fondat în 2016 de designerul Andra Clitan, au lansat colecția "Feel the Earth. Together."