Nu este om care să nu fi ajuns în Maramureș și să nu fi auzit de atelierul de măști creat de Vasile Șușca. El a fost numit anul trecut Tezaur uman viu, iar datorită măștilor tradiționale de iarnă pe care le creează zeci de curioși îi trec pragul. În peste 20 de ani de activitate, creațiile sale au ajuns să fie expuse și cumpărate în țări precum Anglia, Italia și chiar Japonia.
Vasile Șușca are 61 de ani și locuiește în satul său natal Săcele de pe Valea Izei. Tatăl său a fost morar și croitor, iar ceea ce obișnuia înainte să fie o moară de apă, acum este casa lui Vasile.
Dana Coțovanu, jurnalist Euronews: ”Suntem în atelierul lui Vasile Șușca, unul dintre cei mai vechi artizani din Maramureș. Avem aici o mască de iarnă, se numește moșul de iarnă și după cum puteți vedea este făcut doar din lână și este folosit în obiceiul Viflaimilor.”
Măștile imită bătrânețea într-un mod amuzant
În tradițiile de iarnă masca poate fi animalieră, demonică sau umană fiind purtată pentru a exprima o manifestare a sinelui. În atelierul lui Vasile, măștile imită bătrânețea într-un mod amuzant. Fiecare mască reușește să fie diferită prin culori sau expresii.
Vasile Șușca, meșter popular: ”Este o creație a mea, nu-i copiat de nicăieri. Patina pe care i-o dau la mască îi așa cum o vedeți. Gura, nu mai pun fasole și nu știu ce, e tot pănură.”
Înainte să ajungă la el în atelier, materialele sunt tratate și curățate chimic, gata să devină măști sau haine.
Vasile Șușca, meșter popular: ”Vedeți cojocari sunt foarte puțini. Nu mai avem oameni, sunt meserii care se cam pierd de asta se și aruncă atâta piele, atâta lână pentru ca nu mai toarce nimeni. Ce îndemn eu oamenii care sunt la țara învățați pruncii ca din lânuca aceea se poate face ceva din ea. Bunicii care mai aveți nepoței și nepoatele arătați-i cum se spală un pic de lâna, cum se adună ea de se face firul acela și se face un strimf, un ciorap cum s-ar zice și câte lucruri faine se pot face din piei.”
Moșii sunt confecționați în scop decorativ
Vasile a deprins de la tatăl său răbdarea de a coase și înclinația către artele plastice.
Vasile Șușca, meșter popular: ”Sunt lucrări făcute de mine, am lucrat mai mult pe comenzi, am curtat și cu pictură, nu m-am declarat pictor, am anumite înclinații, nu am studii în așa ceva. Am studii libere în picură în sculptură.”
Moșii lui Vasile sunt simpli, confecționați mai mult în scop decorativ. Îi place să se joace cu culorile, pensulele și mai nou cântă și la frunză.
Vasile Șușca meșter popular: ”Hai că încerc să colind un pic că suntem deasupra sărbătorilor. S-ajungeti multe seri frumoase, ca seara din ia'sara și ca sfânta zi de mâine! Câți cărbuni în vatră, atâția pețitori la fată, câte pene pe cocoși atâția coconi burduhosi. Așa se zice la noi la Maramureș.”