19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși, este marcată anul acesta prin expunerea unei lucrări a sculptorului considerată pierdută și redescoperită anul trecut. Bustul unui patron de restaurant, așa cum este cunoscută opera, poate fi văzută în premieră în România, la Galeriile Artmark din București.
„Bustul unui patron de restaurant”, operă brâncușiană, expusă în premieră în România
Opera lui Constantin Brâncuși numită Bustul unui patron de restaurant sau Portretul lui Achille Balde, despre care se presupune că a fost patronul restaurantului în care sculptorul român a lucrat ca spălător de vase la Paris. Brâncuși a realizat sculptura între anii 1905-1906 și s-a crezut că a fost pierdută sau chiar distrusă.
Anca Bejan, reprezentant Artmark: „Această lucrare deodată a apărut anul trecut la o licitație internațională în Paris, a fost evaluată la 188.000-220.000 de euro, a fost adjudecată cu mult mai mult, desigur, chiar de un român. El a avut bunăvoința, generozitatea și cred că și bucuria să ofere această lucrare aici, într-o expoziție culturală”.
Doina Lemny, curator: „S-ar putea să mai iasă la iveală și alte busturi. Noi le cunoaștem numai din cataloage, foarte putin documentate. Brâncusi avea un obicei, bun sau rău, dar cred că pentru istoria artei este bun, de a distruge lucrările care nu îi conveneau. Ori această lucrare vine dintr-o serie de lucrări din anii 1905-1906 când Brâncuși realiza busturi la Paris ca să trăiască”.
Rareș are 18 ani, studiază la o școală în sistem britanic și se pregătește să dea Bacalaureatul la arte. A povestit pentru Euronews cât de pasionat este de lucrările lui Brâncuși.
Rareș: „Mi se pare uimitor faptul că au stat, au făcut cercetări și chiar l-au găsit, pentru că este un obiect foarte important. Este un moment special, este un moment unic și sper să îl țină cât mai mult în România pentru că, până la urmă, aici e casa lui”.
Expoziția „Brâncuși Exclusiv” a fost pregătită pentru ziua de 19 februarie, atunci când îl sărbătorim pe cel mai important sculptor român.
Expoziția va fi deschisă gratuit publicului până în data de 25 februarie şi va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.