RECICLARE
Ministrul Mediului, despre garanțiile nerevendicate din SGR. „Sistemul nu și-a propus niciodată să atingă 100%”
Ministrul Mediului a afirmat că sistemul de garanție-returnare (SGR) „nu și-a propus niciodată să atingă 100%” în primul an de funcționare, chiar dacă 250 de milioane de euro ajung să fie aruncați la gunoi din cauza ambalajelor ce nu ajung să fie reciclate.
250 milioane de euro, aruncați la gunoi. Banii provin din ambalajele cu garanție care nu au fost returnate
Românii au aruncat la gunoi sute de milioane de euro, pentru că nu au returnat ambalajele cu garanție. Deși rata de returnare crește în fiecare lună, media pe acest an ne arată că mai bine de jumătate dintre ambalaje ajung tot la groapa de gunoi.
România, codașă la reciclare. Țara noastră este pe penultimul loc la reciclare în UE, cu o rată de doar 11%
Suedezii au găsit soluția pentru gestionarea deșeurilor și nu e vreo magie. Doar reciclează. Dacă în țara nordică, doar 1% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi, la noi, în România, procentul e exact pe dos - 89%.
SGR: Pași mici și cozi lungi. Românii se plâng și acum că aparatele de colectare sunt mai tot timpul nefuncționale
Oameni cu sacoșe pline de sticle goale. A devenit o imagine obișnuită în peisajul românesc. Cozi interminabile, aparate nefuncționale și o rată de returnare a ambalajelor de doar 40%.
Probleme, la opt luni de la înființarea SGR. Rata de colectare a ambalajelor a crescut, însă sistemul continuă să dea rateuri
La opt luni de la implementarea sistemului de garanție returnare, dorința a depășit putința. Oamenii stau la cozi cu zecile de minute, se plimbă prin oraș până găsesc un aparat care funcționează, iar unii renunță complet.
Studiu: Numărul consumatorilor care adoptă Sistemul de Garanție – Returnare este în continuă creștere
Sondajul realizat de Kantar în luna iunie 2024 pe un eșantion reprezentativ de consumatori* arată o creștere semnificativă a numărului celor care au adoptat deja Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, comparativ cu luna martie.
Aproape 1.700 de copii au învățat să adopte comportamente sustenabile pentru o Românie mai curată, împreună cu RetuRO și Let’s Do It, Romania!
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare în România, și Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din țară, au organizat, în perioada 20 mai – 14 iunie, „Ora Reciclării” – o serie de ateliere educative.
SGR la 6 luni: Mai puține emisii de CO2, mediu mai curat, economii de resurse și energie, datorită ambalajelor trimise de RetuRO spre reciclare
Cu rate de returnare în creștere de la o lună la alta și milioane de ambalaje din plastic, sticlă sau metal redirecționate de la gropile de gunoi spre reciclare, Sistemul de Garanție-Returnare, administrat de RetuRO, are deja efecte benefice și vizibile asupra mediului înconjurător.
STUDIU: 7 din 10 români returnează toate ambalajele cu simbolul SGR. Principala motivație este recuperarea banilor plătiți pentru garanție
Şapte din zece români returnează toate ambalajele cu simbolul SGR, iar patru din zece fac acest lucru pentru a evita să piardă banii plătiţi pentru garanţie, arată rezultatele unui studiu, publicate vineri.
Ministrul Mediului, contrazis de realitate. Spune că România nu mai importă plastic, după introducerea sistemului garanție-returnare
Experții de mediu spun că România va continua să aducă deșeuri din alte țări. Capacitatea noastră de reciclare este mai mare decât poate țara noastră să ofere, chiar și cu sistemul garanție-returnare.
România fără plastic. Pentru prima dată în 30 de ani, țara noastră nu a mai important pet-uri datorită SGR
Băuturile produse înainte de 1 ianuarie 2024, care nu sunt inscripționate cu logo-ul SGR, dar care se află în termenul de valabilitate, nu vor fi retrase de la raft - anunță ministrul mediului, Mircea Fechet.
HORECA cere suspendarea sistemului de garanție-returnare. Din 80.000 de retaileri, doar 30.000 s-au înscris până la capăt
Sistemul garanție returnare dă rateu după rateu, iar printre cei mai nemulțumiți sunt reprezentanții Horeca. Saci care așteaptă cu săptămânile să fie ridicați și căi de acces blocate în restaurante.
Vapatul, aproape interzis în Marea Britanie. Dispozitivele sunt un adevărat pericol pentru mediu
Activiștii din Marea Britanie cer comercianților care vând dispozitive de vapat să ofere opțiuni de reciclare în magazine. Cercetătorii sunt de părere că un sfert de miliard de astfel de instrumente vor fi aruncate înainte ca o interdicție propusă să intre în vigoare în 2025.
Sistemul garanție-returnare, inexistent în aeroporturi. Călătorii rămân și fără garanție și cu sticla nereciclată
Sistemul de garanție returnare este inexistent în aeroporturile din România. Cei care consumă bături în aeroport, plătesc cu 50 de bani în plus, dar rămân și fără garanție, și cu sticla nereciclată. Asta dacă nu o poartă cu ei până ajung la un punct de colectare într-o altă destinație.
ONU: Record istoric pentru deșeurile electronice. Un raport alarmant prevede că ratele de colectare și reciclare vor scădea la 20% în 2030
De la telefoane mobile vechi, la frigidere stricate sau țigări electronice, deșeurile electronice, la nivel mondial, au ajuns acum să crească de cinci ori mai repede decât ratele de reciclare.
Din iulie 2024 toate capacele vor fi atașate de PET. Directiva Europeană presupune sporirea reciclării până în 2025
Din luna iulie a acestui an, toate sticlele din plastic vor avea capacul atașat. Directiva Europeană privind plasticele de unică folosință propune această măsură pentru că majoritatea PET-urilor care ajung în natură sunt fără dopuri.
Săptămâna Verde: Un elev ar trebui să învețe despre sustenabilitate cu 17 lei pe an
100 de milioane de lei au fost alocați pentru săptămâna verde, pentru următorii doi ani, de cinci ori mai puțin decât anunțase inițial. Ministrul Mediului susține, însă, că bugetul nu a scăzut, ci a fost o eroare de valută atunci când a prezentat programul.
Deșeuri de plastic, transformate în materiale pentru imprimantele 3D de elevii din Cluj
Un grup de elevi din Cluj-Napoca a proiectat un aparat care transformă deșeurile de plastic în material pentru imprimantele 3D. Inventatorii susțin că dispozitivul poate fi folosit de oricine pentru a crea noi obiecte, de la huse de telefon până la pahare sau jucării.