O sticlă reciclată poate însemna o masă pentru o pisică a străzii. Este un proiect pilot lansat astăzi de o asociație pentru protecția animalelor în parteneriat cu ASPA. În parcurile Tineretului, Circului și Floreasca din Capitală, pisicile vor fi hrănite prin automate inteligente, care eliberează mâncare pe măsură ce în ele sunt introduse sticle reciclabile.
Georgia Pietreanu, jurnalistă Euronews: „Acest automat nu doar că protejează mediul, ci oferă și o soluție practică pentru pisicile de pe stradă. Cum funcționează el mai exact? Introduci o sticlă și aparatul eliberează bobițe pentru pisici.”
Asociația pentru Protecția Animalelor Sache a gândit acest proiect pentru a ajuta mediul, comunitatea și animalele, în egală măsură.
Laura Fincu, președinta Asociației Sache: „Am gândit acest proiect nu doar pentru pisicuțele comunitare care au disperată nevoie de el, dar și pentru comunitate. Am dorit să dezvoltăm o comunitate mult mai empatică cu toate speciile cu care conviețuim, dar în același timp să avem grijă și de mediu. considerăm că este un proiect senzațional, și așa ni l-am imaginat. Pur și simplu ne terminăm alergatul în parc, avem o sticluță de apă și găsim acest dispenser, introducem sticluța și în același timp hrănim o pisicuță.”
Proiectul este finanțat cu bani de la bugetul local, iar hrana provine din donații
El vine în completarea programului de sterilizări gratuite derulat de ASPA, pentru a limita înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân. În România nu avem o legislație de gestionare a pisicilor, așa cum se întâmplă în cazul câinilor.
Cătălina Trănescu, director general ASPA: „De preferat nu este să le ducem în adăposturi, pisicile sunt diferite de câini, și ele au rolul lor foarte important pe stradă. Totuși, ele țin sub control populația de rozătoare. Dar noi la rândul nostru trebuie să ținem sub control populația lor. Adică, trebuie să fie un echilibru în natură, de aceea programul de sterilizări este foarte important, în așa fel încât să nu se înmulțească prea mult.”
Locurile unde au fost amplasate dispenserele de mâncare nu au fost alese întâmplător. O echipă de voluntari a cercetat zonele cu cele mai multe pisici fără stăpân, iar parcurile s-au dovedit cele mai potrivite. Inițiativa a fost bine primită de majoritatea bucureștenilor, deși există și câteva voci critice.
Locurile unde au fost amplasate dispenserele de mâncare nu au fost alese întâmplător. O echipă de voluntari a cercetat zonele cu cele mai multe pisici fără stăpân, iar parcurile s-au dovedit cele mai potrivite. Inițiativa a fost bine primită de majoritatea bucureștenilor, deși există și câteva voci critice.
Laura Fincu, președinta asociației Sache: „Am primit deja cereri de la mai multe primării sau asociații de protecția animalelor din țară, inclusiv din Prahova, din Iași, deci cred că proiectul va avea deschidere foarte mare.”
Pisicile sunt parte din viața noastră, iar românii le iubesc. O spun și cifrele. Potrivit Eurostat, în 2023 am fost pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de proprietari de feline. Este greu de estimat câte pisici avem pe stradă, dar potrivit asociațiilor pentru protecția animalelor, ar fi până la câteva zeci de mii numai în capitală.