RECICLARE
Viața fără risipă și fără plastic. Numai 9% din plasticul produs la nivel global ajunge să fie reciclat
Magazine în care marfa este vândută fără ambalaje, cumpărături cumpătate adaptate cu adevărat nevoilor, transformarea deșeurilor menajere în îngrășământ pentru plante. Sunt câteva dintre măsurile pe care le iau cei care doresc să pună în practică principiul fără risipă.
Sistemul garanție-returnare, gata pe 30 noiembrie 2023. Guvernul nu acceptă cererea de amânare a companiei responsabile pentru implementare
Pe 30 noiembrie, se va inaugura primul sistem PET într-un dispozitiv automat de colectare a ambalajelor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Sistemul garanție-returnare. Românii vor plăti 50 de bani în plus la cumpărarea unei băuturi, pe care îi vor recupera când returnează sticla
Prin sistemul de garanție-returnare românii vor plăti o garanție de 0,50 RON, atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).
Apă și sucuri, doar din ambalaje cu dopuri atașate. Din iulie 2024, în România vor fi vândute băuturi cu dopuri lipite de PET-uri
Mai este un an până când toate sticlele de răcoritoare sau de apă vor avea obligatoriu capacul atașat. Unele companii au început deja să implementeze în țara noastră noul sistem. Românii au păreri împărțite, unii aprobă decizia, alții o resping.
STUDIU Particule de microplastic, în lacul Siriu. Consecințele poluării cu deșeuri de plastic și PET-uri de unică folosință
În lacul de acumulare Siriu, din județul Buzău, autoritățile au găsit mii de particule de microplastic, la finalul celui mai important studiu realizat în România pe această temă. Majoritatea provin din gunoaiele pe care noi le aruncăm.
Sistemul garanție - returnare trebuie să fie funcțional până la sfârșitul acestui an. 60% dintre români spun că vor returna sticlele
60 de zile mai au la dispoziție comercianții care s-au înscris în sistemul garanție returnare pentru a semna contractele cu firma care administrează sistemul. Până acum doar jumătate dintre producători au finalizat pașii necesari pentru înscrierea în program.
Compania Stellantis, discuții pentru un parteneriat privind reciclarea pieselor auto
Grupul auto Stellantis și compania belgiană de reciclare a metalelor Galloo au început discuțiile în vederea creării unui parteneriat privind reciclarea pieselor și materialelor provenite de la mașinile scoase din uz, au anunțat reprezentanții celor două firme
VIDEO. Cel mai mare tricou de rugby din lume, expus pe stadionul Arcul de Triumf. A fost făcut din patru tone de materiale
Cel mai mare tricou din lume, o replică a echipamentului echipei naţionale de rugby a României, a fost expus, sâmbătă, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti. Articolul a fost omologat şi de Cartea Recordurilor.
Ultima zi de înscriere în sistemul garanție-returnare. Retailerii și comercianții care nu sunt înscriși, riscă amenzi de până la 40.000 lei
Este ultima zi în care comercianții și retailerii de băuturi se pot înscrie în sistemul de garanție returnare. Peste câteva luni, cumpărătorii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când iau apă, băuturi alcoolice sau nu, și îi vor primi înapoi când returnează recipientul.
Producătorii şi comercianţii de băuturi care nu se înscriu în Sistemul de Garanție-Returnare vor plăti amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei
Producătorii/importatorii şi comercianţii de băuturi au obligaţia să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.
1 Martie, prietenos cu mediul. Mărțișoarele reciclabile care conțin hârtie reciclabilă și semințe de flori
”Azi noapte m-a străbătut o uluitoare bănuială- pământul iubește!” Nu sunt doar versuri din poezia Anei Blandiana, ci și unul dintre mesajele care se află pe ”cărțișoarele” sustenabile.
Mai sunt două săptămâni până la startul Sistemului de Garanţie-Returnare. Sistemul va colecta anual șase miliarde de ambalaje
Mai sunt două săptămâni până când producătorii, importatorii şi comerciaţii de băuturi îmbuteliate trebuie să se înregistreze online în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, anunță Ministerul Mediului.
„Săptămâna verde” în școlile din România. Ce vor învăța elevii în cadrul programului
Mai multe școli din Capitală au început pregătirile pentru săptămâna verde. Este primul an când școlile au în program o astfel de săptămână dedicată mediului. Cei mici învață despre importanța reciclării și a protejării naturii.
Bere şi apă minerală, în schimbul sticlelor şi borcanelor predate societăţii de salubritate, în Sfântu Gheorghe
Operatorul regional de salubritate Tega SA anunţă că luna aceasta va organiza o campanie de colectare a sticlelor şi borcanelor în municipiul Sfântu Gheorghe, în cadrul căreia va acorda bere şi apă minerală în schimbul obiectelor predate.
Artă din pungă cu pungi. Campanie de reciclare a 1.000.000 de pungi, în București
La Rezidența 9 din București este un covor din pungi de plastic, lucrarea artistei vizuale Lumi Mihai. L-a lucrat în cadrul unui atelier împreună cu participanți la un proiect inimos, venit din dorința de a-i responsabiliza pe oameni cu privire la grija față de planet - Proiectul „Punga cu pungi”.
Tanczos Barna, despre amânarea sistemului de garanție-returnare: „Recunosc că a fost un termen extrem de optimist”
Sistemul de reciclare prin returnarea recipientelor la magazine contra 50 de bani nu va fi introdus de pe 1 octombrie, termenul inițial al proiectului. Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost invitat în platoul Euronews România și a vorbit despre sistemul de garanție-returnare.
Inginerii transformă palele vechi ale turbinelor eoliene în ursuleți gumați și scutece
Ingineri din SUA au inventat un nou tip de rășină, materialul care îmbracă palele turbinelor, care ar putea fi reutilizat pentru a face blaturi, faruri de mașină, unelte electrice, scutece și chiar ursuleți gumați.
Bacteriile care „mănâncă” plastic ar putea lupta împotriva poluării
Potrivit unui nou studiu realizat pe 29 de lacuri europene, unele bacterii lacustre naturale se dezvoltă mai bine pe resturile de plastic decât pe materia naturală, cum ar fi frunzele și crengile. Acest lucru înseamnă că îmbogățirea apei cu anumite specii ar putea ajuta la alungarea poluării.